Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Aluwave
Komponenter |

Aluwave rustar för framtiden

Mölndals-baserade Aluwave har byggt upp produktionskapaciteten inför framtiden genom investeringar och nyanställningar. Nu vill man ta nästa steg på en marknad i förändring.

Aluwave arbetar med att tillverka kundanpassade lysdiods-moduler och system baserade på lysdioder. Företaget startade egentligen som en leverantör av kylningslösningar i form av ett egetframtaget material. Med tiden har fokus förändrats: – Vi utvecklade ett material till en början som vi försökte sälja till belysningsindustrin. Vi insåg dock att det låg på fel nivå. Våra kunder behövde en lösning, en färdig lysdiods-modul. Det var då vi började konstruera och leverera de lösningarna till våra kunder. 2008 gjorde vi skiftet. Sedan dess har vi fortsatt med den typen av leveranser, säger vd Jonas Stålhandske. Idag arbetar Aluwave inom fyra olika segment: Allmänbelysning, som kan innebär exempelvis downlights, spotlights eller skrivbordslampor - Gatubelysning - Teknisk belysning, exempelvis till sjukvården och andra krävande kunder med krav på hög färgåtergivning eller dylikt - och Fordon.
"Det har fått ett bra genomslag som beror på att tekniken och priset har mött varandra på ett bra sätt"
Belysningsindustrin har varit föremål för stora förändringar de senaste åren, bland annat då man gått till mer energieffektiva lösningar men också miljömässiga krav. Detta har givetvis påverkat också Aluwaves arbete: – En sak som direkt får påverkan på oss är kvicksilverförbudet för gatljus. Om något år ska alla kvicksilverlampor förbjudas. Då tvingas man byta de armaturerna som finns ute i fält mot något annat. Många väljer här att kika på lysdiods-teknologin. Mellan elektronikindustrin och belysningsbranschen Jonas Stålhandske berättar att företaget de senaste åren sett ett allt större intresse för lösningarna när lysdioden vunnit mark i konkurrens med andra lösningar. – Det är en otroligt rolig bransch att vara i. För fem år sedan var lysdioder väldigt dyra. Nu konkurrerar man med teknologier som lysrör och folk installerar lysdiods-produkter i sina hem. Det har fått ett bra genomslag som beror på att tekniken och priset har mött varandra på ett bra sätt. Att jobba inom belysningsbranschen har också gjort att Aluwave byggt upp stadig kompetens runt allt kringliggande, samt jobbat upp leverantörsbasen av allt från glas till gjutgods. Att man besitter en komplett kunskap är också en fördel för de kunder som arbetar i belysningsbranschen, tror Jonas Stålhandske. – För en del av våra kunder är det komplicerat med lysdioder då det är en elektronikkomponent som är avancerad om man är van vid glödlampor. Vi har en roll som integratör mellan elektronik- och belysningsbranschen. Nya investeringar på uppåtgående marknad Generellt ser Aluwave att företaget ligger i en annan fas än elektronikindustrin i stort. Det här märks inte minst på att man haft en väldigt stadig uppgång och fördubblat omsättningen nästan varje år på senare tid. Ett hack i skivan kom i fjol då man tappade en stor kund, men under året ser man åter en fördubbling av omsättningen till cirka 36 miljoner kronor. – Vi har den typen av kunder i vår portfölj just nu. Det kommer att krävas att vi utökar vår kapacitet och inom teknologiorganisationen som vi håller på att förstärka. Vi kommer också att behöva göra rekryteringar inom produktion.
"Vi får också en bra synergi mellan konstruktion och produktion. När man konstruerar något kan man se till att det blir producerbart och man får en direkt kvalitetsåterkoppling"
Under hösten har man investerat i ytmonteringslinan då volymerna varit på stadig uppgång. En ny större ugn har köpts in och två personer har anställts: Carl-Johan Ahl som produktionschef och Peter Andersson som inköpare. Företaget har valt att inte lägga ut all produktion utan man arbetar med en hybridlösning där man producerar in-house och kan lägga ut jobb om det kommer stora toppar. Varför har ni valt att ha produktion på plats i era lokaler? – Dels så ger det oss möjligheten att tillverka prototyper snabbt. Det är något som våra kunder uppskattar. Sedan kan vi även följa med våra kunder och göra större serier. Vi får också en bra synergi mellan konstruktion och produktion. När man konstruerar något kan man se till att det blir producerbart och man får en direkt kvalitetsåterkoppling. Vi behåller full kontroll. Ytterligare investeringar inom ytmontering kan bli nödvändigt så småningom då kapaciteten kommer att behöva höjas om trenden håller i sig. Idag finns företaget mestadels i Norden, men nu kikar man också söderut på Europa. Man skulle helt enkelt kunna sammanfatta med att säga att just nu ser framtiden inom belysningsindustrin ljus ut för Aluwave.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-03-28 10:16 V22.4.20-2
Annons
Annons