Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Aluwave Komponenter | 01 november 2013

Aluwave rustar för framtiden

Mölndals-baserade Aluwave har byggt upp produktionskapaciteten inför framtiden genom investeringar och nyanstÀllningar. Nu vill man ta nÀsta steg pÄ en marknad i förÀndring.
Aluwave arbetar med att tillverka kundanpassade lysdiods-moduler och system baserade pÄ lysdioder. Företaget startade egentligen som en leverantör av kylningslösningar i form av ett egetframtaget material. Med tiden har fokus förÀndrats:

– Vi utvecklade ett material till en början som vi försökte sĂ€lja till belysningsindustrin. Vi insĂ„g dock att det lĂ„g pĂ„ fel nivĂ„. VĂ„ra kunder behövde en lösning, en fĂ€rdig lysdiods-modul. Det var dĂ„ vi började konstruera och leverera de lösningarna till vĂ„ra kunder. 2008 gjorde vi skiftet. Sedan dess har vi fortsatt med den typen av leveranser, sĂ€ger vd Jonas StĂ„lhandske.

Idag arbetar Aluwave inom fyra olika segment: AllmÀnbelysning, som kan innebÀr exempelvis downlights, spotlights eller skrivbordslampor - Gatubelysning - Teknisk belysning, exempelvis till sjukvÄrden och andra krÀvande kunder med krav pÄ hög fÀrgÄtergivning eller dylikt - och Fordon.

"Det har fÄtt ett bra genomslag som beror pÄ att tekniken och priset har mött varandra pÄ ett bra sÀtt"
Belysningsindustrin har varit föremÄl för stora förÀndringar de senaste Ären, bland annat dÄ man gÄtt till mer energieffektiva lösningar men ocksÄ miljömÀssiga krav. Detta har givetvis pÄverkat ocksÄ Aluwaves arbete:

– En sak som direkt fĂ„r pĂ„verkan pĂ„ oss Ă€r kvicksilverförbudet för gatljus. Om nĂ„got Ă„r ska alla kvicksilverlampor förbjudas. DĂ„ tvingas man byta de armaturerna som finns ute i fĂ€lt mot nĂ„got annat. MĂ„nga vĂ€ljer hĂ€r att kika pĂ„ lysdiods-teknologin.

Mellan elektronikindustrin och belysningsbranschen

Jonas StÄlhandske berÀttar att företaget de senaste Ären sett ett allt större intresse för lösningarna nÀr lysdioden vunnit mark i konkurrens med andra lösningar.

– Det Ă€r en otroligt rolig bransch att vara i. För fem Ă„r sedan var lysdioder vĂ€ldigt dyra. Nu konkurrerar man med teknologier som lysrör och folk installerar lysdiods-produkter i sina hem. Det har fĂ„tt ett bra genomslag som beror pĂ„ att tekniken och priset har mött varandra pĂ„ ett bra sĂ€tt.

Att jobba inom belysningsbranschen har ocksÄ gjort att Aluwave byggt upp stadig kompetens runt allt kringliggande, samt jobbat upp leverantörsbasen av allt frÄn glas till gjutgods. Att man besitter en komplett kunskap Àr ocksÄ en fördel för de kunder som arbetar i belysningsbranschen, tror Jonas StÄlhandske.

– För en del av vĂ„ra kunder Ă€r det komplicerat med lysdioder dĂ„ det Ă€r en elektronikkomponent som Ă€r avancerad om man Ă€r van vid glödlampor. Vi har en roll som integratör mellan elektronik- och belysningsbranschen.

Nya investeringar pÄ uppÄtgÄende marknad

Generellt ser Aluwave att företaget ligger i en annan fas Àn elektronikindustrin i stort. Det hÀr mÀrks inte minst pÄ att man haft en vÀldigt stadig uppgÄng och fördubblat omsÀttningen nÀstan varje Är pÄ senare tid. Ett hack i skivan kom i fjol dÄ man tappade en stor kund, men under Äret ser man Äter en fördubbling av omsÀttningen till cirka 36 miljoner kronor.

– Vi har den typen av kunder i vĂ„r portfölj just nu. Det kommer att krĂ€vas att vi utökar vĂ„r kapacitet och inom teknologiorganisationen som vi hĂ„ller pĂ„ att förstĂ€rka. Vi kommer ocksĂ„ att behöva göra rekryteringar inom produktion.

"Vi fÄr ocksÄ en bra synergi mellan konstruktion och produktion. NÀr man konstruerar nÄgot kan man se till att det blir producerbart och man fÄr en direkt kvalitetsÄterkoppling"
Under hösten har man investerat i ytmonteringslinan dÄ volymerna varit pÄ stadig uppgÄng. En ny större ugn har köpts in och tvÄ personer har anstÀllts: Carl-Johan Ahl som produktionschef och Peter Andersson som inköpare.

Företaget har valt att inte lÀgga ut all produktion utan man arbetar med en hybridlösning dÀr man producerar in-house och kan lÀgga ut jobb om det kommer stora toppar.

Varför har ni valt att ha produktion pÄ plats i era lokaler?

– Dels sĂ„ ger det oss möjligheten att tillverka prototyper snabbt. Det Ă€r nĂ„got som vĂ„ra kunder uppskattar. Sedan kan vi Ă€ven följa med vĂ„ra kunder och göra större serier. Vi fĂ„r ocksĂ„ en bra synergi mellan konstruktion och produktion. NĂ€r man konstruerar nĂ„got kan man se till att det blir producerbart och man fĂ„r en direkt kvalitetsĂ„terkoppling. Vi behĂ„ller full kontroll.

Ytterligare investeringar inom ytmontering kan bli nödvÀndigt sÄ smÄningom dÄ kapaciteten kommer att behöva höjas om trenden hÄller i sig. Idag finns företaget mestadels i Norden, men nu kikar man ocksÄ söderut pÄ Europa.

Man skulle helt enkelt kunna sammanfatta med att sÀga att just nu ser framtiden inom belysningsindustrin ljus ut för Aluwave.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1