Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© andres_rodriguez-dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Vilka trender ser Elektronikkonsult?

Evertiq pratade med Elektronikkonsults vd Vidar Wernöe om vilka trender de ser på marknaden just nu.

Elektronikkonsult befann sig på Embedded Conference i Kista för att visa upp cases som man haft inom kraftelektronik och strömförsörjnings-lösningar. Tjänsten kraftdoktorn som varit mycket i ropet fick också sin beskärda del uppmärksamhet. Du har arbetat hos företaget i 13 år. Vad är skillnaden nu mot då?
" Det finns väldigt få kraftkonstruktörer idag. Många som har kunnat detta har gått eller går i pension"
– På Elektronikkonsult har det varit en förskjutning under mina 13 år mot att göra mer högeffekt från lågeffekt. Sedan tycker jag också att det är mer färdiga byggen än det varit förut. Han tror att en anledning är att det idag finns relativt få som har kunskaper inom kraftelektronik: – Det finns väldigt få kraftkonstruktörer idag. Många som har kunnat detta har gått eller går i pension och då finns det få att vända sig till. Det är en faktor som drivit på positiv tillväxt för oss. De senaste 10 åren har Elektronikkonsult arbetat på runt 550 projekt och utvecklingen beskrivs som väldigt stabil. Generellt sett har man märkt av lågkonjunkturerna mindre än många andra i branschen, säger Vidar Wernöe. Idag är man 19 anställda med en omsättning som landar på runt 25 miljoner kronor. – En av våra målsättningar nu är att vi vill växa lite till. En annan ambition vi har framöver är att vi vill ta större ansvar. Idag äger kunderna allt vi gör och så kommer det också att vara framgent, men vi har ambitionen att ta ett större ansvar för att också leverera egentillverkade produkter. Sedan kikar vi på den norska marknaden och där har vi tänkt göra en satsning.
" De tillverkande företagen säger att det är mer fart nu och mer order. För oss har det varit lite långsammare."
I rollen som konstruktionshjälp konkurrerar man på det fältet med företag som själva gör den designen eller som hyr in en resurs för att göra det. Vidar Wernöe tror här att Elektronikkonsult har en fördel då företaget inte säljer en individuell resurs utan snarare lösningen på ett visst problem. Här tillskriver han också teamet en stor del av äran och säger att det finns en bred kunskap i bolaget där ”ingen kan allt, men alla kan något område extra bra”. Av de 550 projekten är det bara två som har kommit tillbaka för att något inte blivit bra, säger Vidar Wernöe. Detta har gjort att man också haft ett starkt återflöde av befintliga kunder som vill ha hjälp mer än en gång. – En anledning är att vi är vad jag brukar säga besvärliga i början av projektet. ”Är det här verkligen rätt lösning för kunden?” frågar vi oss alltid snarare än att bara köra på kundens specifikationer. Att vi är raka här är otroligt uppskattat och det är en del av vår företagssjäl. Jag brukar säga att hyr du in en konsult kan du gå förbi varje dag och se hur det går. Lägger man ut jobben på oss går inte det. Det krävs ett stort förtroende eftersom vi förvaltar det finaste kunden har, nämligen sina produkter. Så hur ser då marknaden ut mot slutet av året och in i nästa? – Just nu är det mycket svårt att bedöma. Marknaden har känts seg under året. De tillverkande företagen säger att det är mer fart nu och mer order. För oss har det varit lite långsammare. Den här tiden förra året var det helt galet med nya projekt medan det nu känns som att antalet nya startprojekt är lågt. För oss handlar det mycket om att företaget ska investera i produktutveckling och det kräver kapital. Det är svårt att bedöma om marknaden är på väg uppåt.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2023-12-07 23:13 V22.1.2-1