Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© andres_rodriguez-dreamstime.com Elektronikproduktion | 07 november 2013

Vilka trender ser Elektronikkonsult?

Evertiq pratade med Elektronikkonsults vd Vidar Wernöe om vilka trender de ser pÄ marknaden just nu.
Elektronikkonsult befann sig pÄ Embedded Conference i Kista för att visa upp cases som man haft inom kraftelektronik och strömförsörjnings-lösningar. TjÀnsten kraftdoktorn som varit mycket i ropet fick ocksÄ sin beskÀrda del uppmÀrksamhet.

Du har arbetat hos företaget i 13 Är. Vad Àr skillnaden nu mot dÄ?

" Det finns vÀldigt fÄ kraftkonstruktörer idag. MÄnga som har kunnat detta har gÄtt eller gÄr i pension"
– PĂ„ Elektronikkonsult har det varit en förskjutning under mina 13 Ă„r mot att göra mer högeffekt frĂ„n lĂ„geffekt. Sedan tycker jag ocksĂ„ att det Ă€r mer fĂ€rdiga byggen Ă€n det varit förut.

Han tror att en anledning Àr att det idag finns relativt fÄ som har kunskaper inom kraftelektronik:

– Det finns vĂ€ldigt fĂ„ kraftkonstruktörer idag. MĂ„nga som har kunnat detta har gĂ„tt eller gĂ„r i pension och dĂ„ finns det fĂ„ att vĂ€nda sig till. Det Ă€r en faktor som drivit pĂ„ positiv tillvĂ€xt för oss.

De senaste 10 Ären har Elektronikkonsult arbetat pÄ runt 550 projekt och utvecklingen beskrivs som vÀldigt stabil. Generellt sett har man mÀrkt av lÄgkonjunkturerna mindre Àn mÄnga andra i branschen, sÀger Vidar Wernöe. Idag Àr man 19 anstÀllda med en omsÀttning som landar pÄ runt 25 miljoner kronor.

– En av vĂ„ra mĂ„lsĂ€ttningar nu Ă€r att vi vill vĂ€xa lite till. En annan ambition vi har framöver Ă€r att vi vill ta större ansvar. Idag Ă€ger kunderna allt vi gör och sĂ„ kommer det ocksĂ„ att vara framgent, men vi har ambitionen att ta ett större ansvar för att ocksĂ„ leverera egentillverkade produkter. Sedan kikar vi pĂ„ den norska marknaden och dĂ€r har vi tĂ€nkt göra en satsning.

" De tillverkande företagen sÀger att det Àr mer fart nu och mer order. För oss har det varit lite lÄngsammare."
I rollen som konstruktionshjĂ€lp konkurrerar man pĂ„ det fĂ€ltet med företag som sjĂ€lva gör den designen eller som hyr in en resurs för att göra det. Vidar Wernöe tror hĂ€r att Elektronikkonsult har en fördel dĂ„ företaget inte sĂ€ljer en individuell resurs utan snarare lösningen pĂ„ ett visst problem. HĂ€r tillskriver han ocksĂ„ teamet en stor del av Ă€ran och sĂ€ger att det finns en bred kunskap i bolaget dĂ€r ”ingen kan allt, men alla kan nĂ„got omrĂ„de extra bra”.

Av de 550 projekten Àr det bara tvÄ som har kommit tillbaka för att nÄgot inte blivit bra, sÀger Vidar Wernöe. Detta har gjort att man ocksÄ haft ett starkt Äterflöde av befintliga kunder som vill ha hjÀlp mer Àn en gÄng.

– En anledning Ă€r att vi Ă€r vad jag brukar sĂ€ga besvĂ€rliga i början av projektet. ”Är det hĂ€r verkligen rĂ€tt lösning för kunden?” frĂ„gar vi oss alltid snarare Ă€n att bara köra pĂ„ kundens specifikationer. Att vi Ă€r raka hĂ€r Ă€r otroligt uppskattat och det Ă€r en del av vĂ„r företagssjĂ€l. Jag brukar sĂ€ga att hyr du in en konsult kan du gĂ„ förbi varje dag och se hur det gĂ„r. LĂ€gger man ut jobben pĂ„ oss gĂ„r inte det. Det krĂ€vs ett stort förtroende eftersom vi förvaltar det finaste kunden har, nĂ€mligen sina produkter.

SÄ hur ser dÄ marknaden ut mot slutet av Äret och in i nÀsta?

– Just nu Ă€r det mycket svĂ„rt att bedöma. Marknaden har kĂ€nts seg under Ă„ret. De tillverkande företagen sĂ€ger att det Ă€r mer fart nu och mer order. För oss har det varit lite lĂ„ngsammare. Den hĂ€r tiden förra Ă„ret var det helt galet med nya projekt medan det nu kĂ€nns som att antalet nya startprojekt Ă€r lĂ„gt. För oss handlar det mycket om att företaget ska investera i produktutveckling och det krĂ€ver kapital. Det Ă€r svĂ„rt att bedöma om marknaden Ă€r pĂ„ vĂ€g uppĂ„t.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2