Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© photographer dreamstime.com Elektronikproduktion | 13 november 2013

ICT aktiva i 6 av 10 framtidsprojekt

Vinnova satsar medel inom programmet innovativ IKT. Totalt fÄr 11 FoU-projekt finansiering om sammanlagt 40 miljoner kronor. I över 50 % av projekten Àr Acreo Swedish ICT och SICS Swedish ICT partners ihop med akademi och nÀringsliv.
”Projekten har stora möjligheter att leda till nya lösningar med tillĂ€mpningar inom flera omrĂ„den, som kan bidra till att skapa tillvĂ€xt och nya jobb. Informations- och kommunikationsteknik Ă€r en vĂ€xande sektor med stor potential för framtiden”, sĂ€ger Nabiel Elshiewy, handlĂ€ggare pĂ„ VINNOVA.

”Swedish ICTs styrka Ă€r vĂ„r kombination av internationellt erkĂ€nd IKT-forskning och vĂ„r erfarenhet av att föra in forskningsresultat i nya innovativa produkter och tjĂ€nster. Vi Ă€r en neutral aktör vilket ger oss en unik möjlighet att framgĂ„ngsrikt driva komplexa projekt med mĂ„nga olika aktörer som ska samarbeta” Hans Hentzell, VD Swedish ICT.

De Swedish ICT-projekt som beviljats forskningsmedel Àr:

- Extraktion och detektions system för min invasiv glukosmÀtning med RF spektroskopi och kiselbaserade mikronÄlar (Ascilion AB, Acreo 4 Mkr).
Projektets mÄl Àr att utveckla en icke-proteinbaserad mÀtmetod för glukosdetektering och monitorering hos mÀnniskor med diabetes. Detta görs med hjÀlp av MEMS-baserade mikronÄlar med integrerad mÀtcell baserad pÄ högfrekvensspektroskopi.

- Realtidsanalys av molnbaserade nÀtverk (KTH, SICS, Ericsson AB, 4,1 Mkr)
REALM syftar till att skapa innovation inom molnbaserade nÀtverk och nÀtverkshantering. REALM kommer att utveckla tekniker för att i realtid kunna garantera tjÀnstekvalitet och upptÀcka avvikelser.

- Röntgendetektorer med isotrop respons för förbÀttrad kvalitetskontroll av strÄlterapi (Acreo, ScandiDos AB, 1,6 Mkr).
Utveckling av en ny robust och stabil tillverkningsprocess i kisel, utvÀrdering av detektorer i röntgenstrÄlning med hög statistisk sÀkerhet och utveckling av kapslings-, förbindnings- och byggsÀttsteknik anpassad till de nya detektorerna.

- SEHPMET (Silex Microsystems AB, Acreo, Linköpings universitet, 5,8 Mkr)
Projektet avser att bemöta den kraftigt ökade efterfrĂ„gan pĂ„ framtida billiga energieffektiva autonoma sensorsystem för ”Internet-of-Things”. Till att börja med ska tekniken anvĂ€ndas för att lösa strömförsörjning i trĂ„dlösa sensorsystem för övervakning av dĂ€cktryck i tunga fordon.

- SeCThings: En öppen molnplattform för Internet of Things (SICS, Yanzi Networks AB, Realtime Embedded AB, Uppsala universitet, 4 Mkr)
Projektet ska ta fram en komplett verktygslÄda med programvara för IoT-enheter (Internet of Things), emulatorer och simulatorer, gateway mjukvara samt en IoT sensor-molnplattform.

- Skydd av mediadata under exekvering pÄ mobila plattformar (SICS, Sony Mobile AB, 3 MKr). Projektet ska undersöka hur de senaste forskningsresultaten inom virtualiseringsteknologier kan tillÀmpas. Virtualisering möjliggör att isolera de mest sÀkerhetskristiska delarna av systemet som hanterar uppspelning av skyddat medieinnehÄll frÄn resten av systemet och speciellt den öppna exekveringsmiljön pÄ en mobilplattform.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2