Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© iFixit (bild enbart som illustration) Teknik | 28 november 2013

Studenter tvingas till att montera Playstation 4

Tusentals studenter frĂ„n Xi’an Institute of Technology har deltagit i ett praktikarbete, som det officiellt kallas, hos Foxconn. Nu slĂ„r bland annat makeITfair larm.
Det Àr nyhetssiten GamesinAsia som skriver att studenterna i frÄga inte har mycket till val gÀllande praktikarbetet dÄ de inte fÄr ut alla sina kurspoÀng om de inte gÄr med pÄ det och sÄledes inte kan ta sin examen. Det arbete de ges matchar inte heller deras studier eller kompetens, skrivs vidare.

makeITfair har ocksÄ fÄtt upp ögonen för problemet och skriver att som ett exempel kan nÀmnas studenter som studerar ekonomi och bokföring och som sÀtts att packa Playstation-konsoler eller att limma ihop olika komponenter. Studenterna ska dessutom arbeta lika mÄnga timmar som de anstÀllda vid fabriken, nÄgot som ocksÄ innebÀr övertid och nattskift, skriver makeITfair.

GamesinAsia menar att Foxconn löser problemet med att de inte har tillrÀckligt med arbetare vid fabriken pÄ ett kostnadseffektivt sÀtt genom detta program. LÀrosÀtet i frÄga spelar ocksÄ en roll i det hela dÄ de aktivt sÀljer in praktikarbetet till eleverna. Om lÀrosÀtet i sin tur fÄr pengar frÄn Foxconn för detta Àr oklart.

Foxconn har svarat via Quartz, och skriver dÀr att de har skridit till omedelbar handling för att se till att deras fabrik följer regler och policys gÀllande ingen övertid eller nattskift för studenter, Àven om sÄdant arbete Àr frivilligt, och att pÄminna alla studenter om deras rÀttighet att gÄ ur praktikprogrammet nÀr de sÄ önskar.

Sony har svarat att de etablerade sina etiska regler 2005 och att de sedan dess förvÀntar sig att alla leverantörer ska leva upp till dessa. Deras förstÄelse Àr ocksÄ att Foxconn lever upp till standarden.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2