Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dirk-ercken-dreamstime.com Analys | 14 januari 2014

Anders Rune: 'Vi är på rätt sida av botten'

I nyligen släppt statistik fastslog Arbetsförmedlingen att varslen inom industrin halverades 2013. Anders Rune, Teknikföretagen, skriver under på denna bild och tror på en positiv framtid.

Anders Rune, chefsekonom hos Teknikföretagen, säger till evertiq att trots den nedgångsperiod som inträffade i fjol och förrfjol har man hållit hårdare i personalen än i tidigare nedgångar. – Företagen har varit måna om att ha kvar resurser när efterfrågan vänder uppåt. Det här är främst kopplat till produktionspersonal. Och tittar man bakåt har det varit besvärliga tider för industrin men det ser optimistiskt ut gällande sysselsättningsläget.
"Men jag har varit med länge och det har gått upp och ner under den tiden. Jag är inte så orolig om man pratar i allmänna termer."
Att företagen vid denna nedgång visat större tendenser till ”Labour Hoarding”, att ha kvar mer personal än man behöver för att kunna växla upp igen, innebär dock att vi kanske inte kan räkna med några jätteuppgångar när det gäller hur många som kommer att anställas i detta läget. Samtidigt säger Anders Rune att det i nuläget inte handlar om någon stark konjunkturuppgång utan att det snarare rör sig åt rätt håll. Det finns också vissa risker kopplade till att behålla mer personal än vad som kanske är nödvändigt. Hur ser du på detta? – Om man har fel så blir det en backlash. En del mindre företag har också uttryckt en sådan oro då de upplever att återhämtningen är fortsatt trög. Och så är det ju, vi är fortfarande nära botten men på rätt sida av botten. Men jag har varit med länge och det har gått upp och ner under den tiden. Jag är inte så orolig om man pratar i allmänna termer. Snarare tror jag på positiva överraskningar. Det finns i alla fall stort utrymme för det, säger Anders Rune. Branschen, menar han, genomgår också strukturella förändringar som kommer att fortgå: – Sättet att producera har ändrat karaktär. Många stora företag har produktion i andra länder och i Sverige finns det mycket ingenjörsjobb. Samtidigt kommer vi nu in i en period när det kommer att behöva göras mycket investeringar. Så är det normalt, att det blir nya förutsättningar efter ett krisförlopp.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-05-28 10:59 V18.6.7-2