Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saniphoto-dreamstime.com Teknik | 06 februari 2014

Nordens största solpark är nu igång

Under gårdagen invigdes Nordens största solpark för produktion av el. Parken som har en effekt på 1 MW och ligger intill E18 cirka åtta kilometer öster om Västerås.

Den 40'000 kvadratmeter stora solparken – som är ett samarbete mellan Mälarenergi AB och Kraftpojkarna AB – innehåller 91 solföljare om 72 kvadratmeter vardera. - Det är extra roligt att vara här idag. Dagens invigning är ett viktigt steg framåt för solenergin. Vi inviger inte bara Nordens största solcellspark idag utan var och en av de här 91 solföljarna är en gigantisk vägvisare till framtiden, säger Anna-Karin Hatt. Kraftpojkarna har byggt solparken och Mälarenergi köper in den förnybara elen som produceras och säljer den vidare till sina kunder. Fakta om solparken:
  • Solparken innehåller 91 solföljare om vardera 72 kvadratmeter. På varje solföljare ryms 36 solcellspaneler.
  • Solföljarna är monterade med dubbla axlar som gör dem rörliga, på så vis följer de solen och utnyttjar instrålningen maximalt.
  • Parken täcker en markyta på cirka 40 000 kvadratmeter.
  • Solcellerna i parken beräknas producera ungefär 1,2 miljoner kilowattimmar (kWh) per år.
  • Det bedrivs ett forskningsprojektet i solparken där 10 olika typer av installationer ingår. Forskningsprojektet sker i samverkan mellan Mälarenergi, Kraftpojkarna, Mälardalens högskola och ABB.
Annons
Annons
2020-08-05 00:04 V18.8.2-1