Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© norebbo-dreamstime.com Teknik | 20 februari 2014

Flera bolag jagar den nya tekniken

Kylskåpet står där det står och ser ut som det gör. Nu seglar nygammal teknik upp som en utmanare.

Det är kylskåpskompressorn som nu får konkurrens i form av så kallad magnetkyla. Tekniken har visserligen funnits i över 100 år, problemet är att få till rätt sorts magnetiska legeringar, skriver Dagens Industri. Tekniken i sig är både tystare och erbjuder en del miljöfördelar mot den konventionella tekniken. Kortfattat går det ut på att vissa ämnen har egenskapen att de värms när magnetism kopplas på och kyls när den tas bort. I dagens ”magnetkylar” används det sällsynta och därigenom dyra gadolinium – något som förpassat tekniken framför allt till laboratorium. Electrolux chef för avdelningen avancerad kylteknik och matförvaring, Mats Ekblad, säger enligt tidningen att flera företag arbetar med att få fram legeringar som skulle kunna ta tekniken in i den kommersiella sfären.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-04-24 22:28 V13.2.0-1