Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© alain-juteau-dreamstime.com Komponenter | 21 februari 2014

Apple skulle kunna blåsa liv i Intels spök-fabrik

Analytikerna IC Insights tror att det skulle innebära en vinst för bägge parterna om de kunde enas om att producera komponenter i den nu tomma ”Fab 42”.

Intel, i egenskap av världens största halvedarföretag, har pressats in i ett hörn. De områden där bolaget traditionellt varit starka – persondatorer, blir allt mer marginaliserat till förmån för bärbara enheter som mobiler och surfplattor. AMD med flera utmanar samtidigt Intel inom sever-världen.
Det här är Fab 42: - Fabriken är tänkt att ha runt 1'000 anställda i Arizona - Kostnaden för den totala investeringen ligger på runt 5 miljarder dollar (med utrustning inkluderat) eller 32 miljarder kronor - Fabriken bedöms vara världens mest avancerade och klara både 14nm och nästa node, 10nm - För två år sedan höll president Obama ett tal vid platsen och talade om projektet som föredömligt gällande att få hem tillverkningsjobb till USA - Fabriken står i dagsläget tom, utan vare sig anställda eller utrustning Källa: Azcentral
Under 2012, skriver IC Insights, redovisade Intel för tredje året i rad en låg tillväxt inom försäljning. Faktum är att man under året som gick tappade 2 procent försäljning inom integrerade kretsar. Det kan jämföras med den totala marknaden för integrerade kretsar som ökade med 6 procent. Utsikterna för 2014 ser också ut att vara liknande. Intel har därför greppat efter halmstrån för att försöka kriga sig in på lukrativa marknader såsom i surfplattor. Bolaget sade exempelvis i slutet av förra året att de skulle betala prisskillnaden om tillverkare av surfplattor valde deras nya x86-baserade processor istället för en ARM-processor. Intel erbjöd sig också att betala för design eller re-design om tillverkare valde att bygga in den nya 22nm SoC-processorn i systemen. Programmet kan ha kostat dem runt 500 miljoner dollar förra året, skriver IC Insights. Så vad har det här att göra med Fab 42 och vad är Fab 42 kanske du nu undrar? Intel har en hel del kapacitet inom bolaget och för tillfället mer än tillräckligt. Fab 42 är Intels jätteprojekt för tillverkning av halvledar-wafers (kiselplattor) på amerikansk mark – ett projekt som president Obama lyfte som en framgång för den amerikanska arbetsmarknaden. Problemet är bara att jätteinvesteringen än så länge står tom. Fabriken är ett skal, men Intel har meddelat att man tills vidare inte kommer att ställa in någon utrustning i fabriken. Intels fabrik är tänkt att starta produktion så småningom enligt 14nm-noden och sedan gå ned till 10 nm – om fabriken nu öppnas. Kapaciteten ligger på 40'000 kiselplattor eller wafers per månad, med storleken 300mm. IC Insights spekulerar i vad som skulle hända om Intel använde kapaciteten i fabriken för att producera för Apple. Det är ju ingen hemlighet att den amerikanska elektronikjätten inte är direkt stormförtjusta över sitt beroende av Samsung för komponenter – ett bolag som är huvudkonkurrent inom Smartphones och plattor. Bedömningen är att Samsung producerade processorer för Apple till ett värde av 3,4 miljarder dollar 2013. TSMC och GlobalFoundries står också för en del av produktionen, men IC Insights tror att Intel skulle kunna vinna en stor del order inom applikations-processorer om de börjar använda Fab 42 för syftet. TSMC har exempelvis sagt att de själva inte är intresserade av att upplåta en hel fabrik för ett specifikt företag – något Intel skulle kunna erbjuda Apple. Fördelar skulle också vara tydliga även för Apple. Intel bedöms exempelvis ligga ungefär ett år före Samsung och TSMC i processerna för integrerade kretsar. Det skulle dessutom vara en PR-vinst för Apple att hämta sina komponenter direkt ur hemlandet, tror IC Insights.
Annons
2021-01-18 12:56 V18.15.14-2