Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© andreadonetti-dreamstime.com Teknik | 01 april 2014

Europeisk tillverkning och miljöskydd

Om ni undrade om vi hade ett aprilskÀmt sÄ var det denna artikel.
EU har inlett en ny kampanj som rör elektroniktillverkare. Eller snarare hela leverantörskedjan för elektronikindustrin.

För nĂ„gra Ă„r sedan kom förslaget att – för att kunna sĂ€lja elektronik inom EU – mĂ„ste 45% av slutprodukten vara tillverkad i regionen. NĂ„got som EU menade skulle vara ett verktyg att fĂ„ tillbaka elektroniktillverkning till kontinenten samt nĂ„got som skulle innebĂ€ra stora orderökningar för de europeiska tillverkarna. Initiativet kom aldrig igĂ„ng och lades sedan ned.

Nu verkar det dock som om EU jobbar pÄ ett förslag för en annan typ av reglering. NÄgot som absolut kan betyda stora problem för flera av de mindre företagen.

Vi talar om en uppdatering gÀllande miljöarbetet. I dokumentationen som evertiq mottagit - via kÀllor med insyn i Àrendet - kommer företagen i framtiden att krÀvas för att inte bara följa ISO 14000, men ocksÄ en ny förordning som krÀver Ànnu strÀngare ÄtgÀrder.
  • Det nya förslaget innehĂ„ller en del Ă€ndringar och uppdateringar av tidigare förordningar, men ocksĂ„ ett par tillĂ€gg som syftar till informationsinsamling. EU vill kartlĂ€gga och bĂ€ttre förstĂ„ var utslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser kommer frĂ„n. Detta för att förbĂ€ttra vĂ„r förmĂ„ga att fatta vĂ€lgrundade politiska-, affĂ€rs- och myndighetsbeslut. DĂ€rför föreslĂ„r kommissionen att inleda ett sĂ„ kallat Greenhouse Gas Reporting Program (GGRP), vilket skulle omfatta all tillverkning inom EU.

  • I enlighet med EUs handelskommissionĂ€r Karel De Gucht proposition för en ansvarsfull handel strategi för mineraler frĂ„n konfliktomrĂ„den - föreslĂ„r kommissionen inrĂ€ttandet av ett EU-system för sjĂ€lvcertifiering för importörer av tenn, tantal, volfram och guld som vĂ€ljer att importera ansvarsfullt till unionen.

  • För att öka allmĂ€nhetens ansvarsskyldighet för smĂ€ltverk och raffinaderier, samt öka öppenheten i leveranskedjan vill EU att offentliggöra en Ă„rlig lista över EU och globala "ansvariga smĂ€ltverk och raffinaderier".

  • Införande av ett Significant New Alternatives Policy (SNAP) Program. Med syfte att utvĂ€rdera och reglera substitut för ozonnedbrytande kemikalier.

”Det hĂ€r skulle rent av vara en mardröm för oss. Tillverkarna kommer att tillbringa 80% av tiden Ă„t att jaga information. Jag kan inte se hur det hĂ€r pĂ„ nĂ„got sĂ€tt skulle hjĂ€lpa till att fĂ„ tillbaka tillverkningen till Europa, över huvud taget. FortsĂ€tter det sĂ„ hĂ€r sĂ„ har vi snart bara försvarstillverkningen kvar,” sĂ€ger Mikael Svennson, vd för EMS:aren TeknoGreen Manufacturing. ”Om de dessutom följer upp böter, dĂ„ kan vi lika gĂ€rna packa ihop direkt. SmĂ„ företag - som vĂ„rt - kan inte betala 50'000 euro för varje misstag. Det hĂ€r kommer att betyda döden för smĂ„ och medelstora företag. "

Efter nÄgra obesvarade samtal lyckades vi ÀndÄ fÄ ett uttalande gÀllande förslaget.

"Visst kommer det att finnas en hel del oro bland elektronikföretag. Det Ă€r förstĂ„eligt. Men jag tror att detta förslag kommer att hjĂ€lpa den europeiska elektroniktillverkning att komma pĂ„ fötterna igen. Vi kommer inte bara ha en den mest moderna tillverkningsmiljön, men ocksĂ„ den mest etiska leverantörskedjan. NĂ„got som alla bör strĂ€va efter", berĂ€ttar April Margaretha Fool. "Men jag vill Ă€ven förtydliga att detta fortfarande bara Ă€r ett förslag. Vi Ă€r fortfarande pĂ„ en informationsinsamlande nivĂ„.”
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2