Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© batman2000-dreamstime.com Analys | 14 april 2014

Ingen rivstart för 2014

Även om en del av de som evertiq pratat med upplever industrimarknaden som mer gynnsam visar Teknikföretagen pĂ„ att kvartal 1 inte riktigt lyft.
Teknikföretagen skriver att Sveriges teknikexport kommer se bÄde bra och dÄlig ut under första kvartalet 2014 i Är, nÀr vÀl siffrorna dyker upp:

– Exporten kommer att se bra ut i jĂ€mförelse med första kvartalet i fjol dĂ„ nivĂ„n var lĂ„g. Men samtidigt har teknikexporten fastnat runt 42 miljarder per mĂ„nad (sĂ€songrensat) för perioden sept-13 – jan-14 (senaste uppgift). Vi rĂ€knar med att den bara ökar i ringa omfattning frĂ„n denna nivĂ„ per mĂ„nad under sĂ„vĂ€l resten av första kvartalet som resten av första halvĂ„ret, skriver man i en pressrelease.

Förklaringen Ă€r att det fortfarande Ă€r ett osĂ€kert lĂ€ge inom maskinindustrin. Det hĂ€r Ă€r Sveriges i sĂ€rklass största exportbransch av alla kategorier varor och tjĂ€nster. Samtidigt avtar Ă€ven exporten av tunga fordon efter tillfĂ€lliga ”miljöleveranser” i slutet av förra Ă„ret.

– Å andra sidan finns det varor och branscher utöver tunga fordon och maskiner med lite bĂ€ttre efterfrĂ„gan som gör att exportvĂ€rdet för dessa vĂ€xer nĂ„got. Men totalt förvĂ€ntas inte sĂ„ mycket hĂ€nda, tyvĂ€rr.

Det finns dock nÄgonting positivt att ta med sig. Sammantaget möjliggör en trevande ÄterhÀmtning i EU att industrin kan nÄ 43-44 miljarder i teknikexport per mÄnad under andra halvÄret i Är tror Teknikföretagen.

– Exporten för teknikföretag uppgĂ„r i genomsnitt till 2/3 av försĂ€ljningen. Exklusive den hemmaorienterade metallvaruindustrin (som till stor del har indirekt export) exporteras 80-100 procent beroende pĂ„ bransch och produkt. Den internationella efterfrĂ„gan fĂ„r dĂ€rmed som vanligt stor inverkan pĂ„ utvecklingen. Vi rĂ€knar sĂ„ledes med ett bĂ€ttre andra halvĂ„r i Ă„r, bl.a. om FIS-lĂ€nderna (Frankrike, Italien, Spanien) piggnar till nĂ„got. Mot detta stĂ„r en avtagande tillvĂ€xt med risk för kontraktion i Brasilien och Ryssland.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2