Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© luchschen dreamstime.com Embedded | 28 april 2014

Android erövrar industrin

Det vÀlbekanta anvÀndargrÀnssnittet frÄn mobilvÀrldens Android-appar anvÀnds i allt högre grad i industriella sammanhang, skriver Prevas.
Tiden dÄ industriella maskiner och apparater styrdes via diodtavlor och stora fysiska knappar Àr snart förbi. I dag Àr mÄnga apparater sÄ komplexa att det inte lÀngre Àr ÀndamÄlsenligt att styra dem frÄn fysiska kontrollpaneler. Forna tiders statiska lösningar Àr inte heller anpassade till de ökande kraven pÄ snabb förnyelse som ocksÄ finns inom industrin.

– Inom industrin nöjer man sig inte lĂ€ngre med forna tiders tunga, statiska styrlösningar utan man efterfrĂ„gar nu i allt högre grad styrlösningar med samma flexibilitet och finess som man har i sin mobil, sĂ€ger SĂžren W. Mathiasen pĂ„ Prevas.

Prevas tar sitt styrsystemet till en industriell ugn som exempel. En modern industriell ugn ska klara mycket mer Ă€n att bara vĂ€rma livsmedel. Den ska kunna hantera förprogrammerade processer (”recept”), uppdateras med nya recept, rengöra sig sjĂ€lv osv. Slutligen stĂ€lls det Ă€ven sĂ€kerhetskrav pĂ„ loggning av alla hĂ€ndelser i ugnen, sĂ„ att det gĂ„r att dokumentera att livsmedlen hanterats i enlighet med gĂ€llande förskrifter.

– Om man enbart tar hĂ€nsyn till ugnens komplexitet och behov av löpande uppdateringar Ă€r ett programbaserat, grafiskt anvĂ€ndargrĂ€nssnitt perfekt som val. Men eftersom ugnen ocksĂ„ anvĂ€nds av oerfarna operatörer, exempelvis vid bake-off-hantering pĂ„ bensinstationer, var det viktigt att skapa en lösning som var lika anvĂ€ndarvĂ€nlig som en mobiltelefon. HĂ€r var Android det sjĂ€lvklara designvalet, eftersom det bĂ„de ger möjlighet till en grafisk ”look and feel” som överensstĂ€mmer med operatörens erfarenhet frĂ„n mobilvĂ€rlden, sĂ€ger SĂžren W. Mathiasen.

Först nu börjar trenden att anvÀnda Android inom industrin att ta fart. Att det har dröjt lite kan bero pÄ en generell försiktighet i kombination med en allmÀn rÀdsla att anvÀnda open-source-lösningar i produktionskritiska miljöer. Men det Àr en obefogad rÀdsla, menar SÞren W. Mathiasen:

– Open-source-lösningar Ă€r minst lika sĂ€kra som en specialutvecklad, dedikerad lösning. Vanligvis Ă€r open-source-lösningar bĂ€ttre testade av mĂ„nga fler anvĂ€ndare och i vitt skilda sammanhang.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2