Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© darrenw-dreamstime.com Teknik | 29 april 2014

Almi Invest investerar i Refind Technologies

Elektronikavfall Àr vÀrldens snabbast vÀxande avfallsström. Almi Invest investerar i det Göteborgsbaserade företaget Refind Technologies som har utvecklat ett system för klassificering, sortering och insamling av information frÄn anvÀnda och kasserade produkter.
Globalt omsÀtter marknaden för Ätervinning av elektronik, lampor och batterier motsvarande 62 miljarder kronor och förvÀntas vÀxa till nÀrmare 140 miljarder 2020.

Förutom en snabb sorteringsprocess sÄ finns det ocksÄ behov av att klassificera elektronikskrotet. Marknadens aktörer har insett att ju mer data man kan samla in, desto högre vÀrde fÄr det Ätervunna materialet. Det ger ocksÄ insikter om hur marknaden ser ut. HÀr kommer Refinds systemlösning in i bilden, skriver Almi.

Företaget arbetar med intelligenta system för identifiering, klassificering och sortering av anvĂ€nda elektronikprodukter. Systemen baseras pĂ„ en AI-metod (artificiell intelligens) som kallas för ”Deep learning” och som gör det möjligt att kĂ€nna igen en mycket stor mĂ€ngd olika objekt trots att dessa inte alltid ser precis likadana ut. Mjukvaran anvĂ€nds sedan i kombination med optiska och mekaniska system som innefattar datainsamling och utsortering.

2 miljarder mobiler

Marknaden för uttjÀnta elektronikprodukter Àr gigantisk. Ett exempel Àr vÄra mobiltelefoner. Förra Äret passerade försÀljningen 2 miljarder enheter i vÀrlden.

– Eftersom vi redan har 6,5 miljarder abonnemang innebĂ€r det att minst lika mĂ„nga telefoner blev över. Av dessa Ă€r det endast omkring 15 procent som nĂ„r den ordinĂ€ra Ă„tervinningen. Övriga sparades av anvĂ€ndarna, sĂ„ldes vidare, slĂ€ngdes i soporna eller gick till sĂ„ kallad informell Ă„tervinning som sker under mycket dĂ„liga förhĂ„llanden, sĂ€ger Johan Falk, investment manager pĂ„ Almi Invest.

HÄrddiskar och blÀckpatroner

I juni lanserar Refind sin generella sorteringsplattform Refinder Platform som har ett betydligt större anvÀndningsomrÄde. I den anlÀggningen Àr det möjligt att inte bara identifiera och sortera batterier utan av andra materialströmmar som till exempel blandad smÄelektronik, kretskort och hÄrddiskar, stora batterier samt blÀckpatroner och lasertoners. Under utveckling Àr ocksÄ ett system för identifiering och sortering av lampor.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1