Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ermess dreamstime.com Elektronikproduktion | 29 april 2014

KTH vill få robotarna att samarbeta

– Genom att robotarna studerar varandras kroppssprĂ„k sĂ„ kommer de att lĂ€ra sig att tolka information och sedan agera utefter detta, sĂ€ger Dimos Dimarogonas, universitetslektor pĂ„ KTH och koordinator för robotprojektet Reconfig.
Dimos Dimarogonas fortsÀtter med att berÀtta att grundbulten i KTH-forskarnas arbete Àr att fÄ en robot att förstÄ nÀr en annan robot behöver hjÀlp med en arbetsuppgift, och dÀrmed anpassa det egna beteendet efter den nytillkomna arbetsuppgiften.

– Om en robot inte ensam klarar av en arbetsuppgift ska roboten kunna utbyta information med andra robotar och sedan "omprogrammera" sig sjĂ€lv att lösa uppgiften tillsammans med de andra. Forskningsprojektet Reconfigs mĂ„l Ă€r att decentralisera samordningen av robotsamarbetet. SĂ„ hĂ€r lĂ„ngt har vi i robotlabbet varit fokuserade pĂ„ enskilda individer, men i förlĂ€ngningen ska vi jobba med flera samtidiga uppsĂ€ttningar robotar, sĂ€ger Dimos Dimarogonas.

Att fÄ robotar att samarbeta och kommunicera Àr en komplicerad uppgift eftersom varje robot precis som mÀnniskor har sin egen syn pÄ omvÀrlden. De Àr alltsÄ inte helt olika oss. Och om vi mÀnniskor har problem att kommunicera baserat pÄ vÄr uppfattningsförmÄga, vilken tuff uppgift stÄr dÄ inte robotarna inför. Det Àr exakt detta som forskarna vill adressera.

De ska helt enkelt komma överens om en gemensam syn pÄ hur robotar ska betrakta sin omvÀrld, och hur de ska interagera med dem till exempel via datorseende och robothÀnder.

Dimos Dimarogonas redogör för ett exempel pÄ robotsamarbete.

– LĂ„t oss titta pĂ„ en grupp robotar som Ă€r förprogrammerade att hitta och bĂ€ra ut alla möbler i ett rum. Under arbetets gĂ„ng tillkommer det plötsligt en stol, nĂ„got en av robotarna ser. Den kommer dĂ„ att kunna bestĂ€mma sig för om den sjĂ€lv ska bĂ€ra ut stolen, eller om den ska kommunicera med en annan robot och överlĂ€mna flyttjobbet till den, sĂ€ger Dimos Dimarogonas.

Robotforskningen finansieras av EU:s sjunde ramprogram (FP7) och projektet gĂ„r under namnet Cognitive, Decentralized Coordination of Heterogeneous Multi-Robot Systems via Reconfigurable Task Planning (kort och gott Reconfig). KTH jobbar tillsammans med forskare frĂ„n Aalto-universitetet i Finland, The National Technical University of Athens i Grekland och École Centrale Paris i Frankrike.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2