Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dmitry-bomshtein-dreamstime.com Analys | 06 maj 2014

Sinf: 'Fortsatt starkt 2014'

Svensk Industriförening presenterade idag sin Underleverantörsbarometer - och passar pÄ att ge en industripolitisk kÀnga.
Sifforna visar att drygt hĂ€lften av företagen ökat omsĂ€ttningen och hĂ€lften förvĂ€ntar fortsatt ökad orderingĂ„ng. TvĂ„ av tre underleverantörer tror pĂ„ en fortsatt positiv konjunkturutveckling under hela 2014. Även lönsamhetsutvecklingen Ă€r positiv, nĂ€ra hĂ€lften av företagen anger en lönsamhetsökning jĂ€mfört med samma period 2013.

– Det ser bra ut, mest glĂ€djande Ă€r att hela 67 procent tror pĂ„ en uppĂ„tgĂ„ende konjunktur och att alltfler företag har en ökande lönsamhet. Underleverantörerna behöver ett uppsving efter mĂ„nga tunga Ă„r för att kunna investera ytterligare i ökad konkurrenskraft, sĂ€ger Anders Ekdahl, vd Sinf. Det Ă€r dock beklagligt att bara 4 procent anser att regeringsalternativen redogjort för sin industripolitik.

I undersökningen har företagen fÄtt svara pÄ om de anser att regeringsalternativen redogjort för sin industripolitik. Trots att industrin Àr en vÀsentlig del av svensk ekonomi och har behov av tydliga riktlinjer Àr regeringsalternativens industripolitik okÀnd. Hela 56 procent anser att industripolitiken inte Àr kommunicerad och 40 procent har angivit att de inte vet.

– Med fyra mĂ„nader till riksdagsval Ă€r det mĂ„nga obesvarade frĂ„gor. Vad tĂ€nker man göra för att skapa utbildningar som leder till jobb i industrin? Hur ska man hantera industrins generationsskifte? Hur ska industrins energiförsörjning se ut? Det Ă€r inte sĂ„ att industrin bara finns och utvecklas, den Ă€r en betydande del av ekonomin som dessutom har goda framtidsutsikter, sĂ€ger Anders Ekdahl.

Siffror

- 51 procent av underleverantörerna har ökat omsÀttningen sedan föregÄende kvartal. Det Àr andra kvartalet i rad som andelen överstiger 50 procent.

- 50 procent bedömer att orderingÄngen ökar i kvartal 2 jÀmfört med det första kvartalet 2014.

- 21 procent planerar att anstÀlla, 73 procent att bibehÄlla personalstyrkan och 6 procent planerar en minskning.

- 45 procent anger att tillgÄngen pÄ utbildad arbetskraft Àr ett problem.

- 46 procent har ökat lönsamheten jÀmfört med samma period 2013.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2