Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mablelo dreamstime.com Teknik | 12 maj 2014

Peter Brent inleder morgondagens TEC

I morgon sparkar vi igÄng TEC Stockholm. Vi inleder dagen starkt med Peter Brent frÄn Reed Electronics Research, som kommer att presentera prognoser för europeisk produktion fram till 2017 med sÀrskild tonvikt pÄ de nordiska lÀnderna.
Men nu Àr det som sÄ att jag inte riktigt kan vÀnta tills i morgon, sÄ jag hörde av mig till Peter Brent för att fiska fram ett smakprov pÄ hur det faktiskt ser ut.

– IntĂ€kterna för EMS:arna i bĂ„de vĂ€stra och östra Europa kommer att fortsĂ€tta sin lĂ„ngsamma Ă„terhĂ€mtning under 2014 och fortsĂ€ttningsvis. NordvĂ€stra Europa visar pĂ„ en starkare tillvĂ€xt – om ungefĂ€r 1-2 procent per Ă„r – Ă€n Sydeuropa, dĂ€r efterfrĂ„gan frĂ„n slutanvĂ€ndare fortsĂ€tter att hĂ„lla tillvĂ€xten runt eller under 1 procent per Ă„r, sĂ€ger Peter Brent.

Han sĂ€ger ocksĂ„ att i Norden kommer de flesta lĂ€nder uppleva en positiv tillvĂ€xt med Sverige i spetsen med mer Ă€n 2,0 procent per Ă„r. Även om den underliggande trenden i Norge Ă€r positiv, kan den senaste tidens problem hos Hapro samt Kitrons rationaliserande av sina tillverkningsprocesser resultera i en lĂ€gre tillvĂ€xt Ă€n berĂ€knat.

Sammantaget kan dessa tillvÀxttal tyckas lÄga men stora delar av Europa Äterbetalar fortfarande skulder och konsumenternas efterfrÄgan Àr dÀmpad och BNP-nivÄerna Àr fortfarande mycket blygsamma, tillÀgger Peter Brent.

Eventuella "hinder i vÀgen" som företag bör vara medvetna om?

- Regeringar har minskat sina utgifter för försvarsrelaterad utrustning, sĂ€rskilt "high-ticket” föremĂ„l sĂ„ som fartygskonstruktion, men utgifterna för kommunikation och kit för den enskilde soldaten tycks hĂ„lla jĂ€mna steg.
- Sektorerna Medical, Industrial, Control and Instrumentation kommer att öka successivt, samtidigt kommer vi fortsĂ€tta att se att viss produktion flytta till lĂ„gkostnadslĂ€nder i Östeuropa och andra hĂ„ll.
- Vi mÄste ocksÄ hÄlla ett vakande öga pÄ utvecklingen i Ukraina, och Àven i andra konfliktomrÄden runt om i vÀrlden, om de blir allvarligare, skulle det kunna minska förtroendet hos bÄde företag och konsumenter.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1