Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© beatricee-_dreamstime.com Elektronikproduktion | 20 maj 2014

Peter Laveson om Notes rivstart 2014

Kontraktstillverkaren Note har inlett Äret starkt. Vi intervjuar vd Peter Laveson för fÄ veta mer om vad som Àr pÄ gÄng.
Evertiq gjorde i samband med rapporteringen av det första kvartalet en sammanstÀllning som visade att Note klarat sig bÀttre Àn sina skandinaviska börsnoterade kollegor Kitron och Partnertech under Ärets inledande skede. Vd Peter Laveson ser ocksÄ en positiv utveckling:

”För nĂ€rvarande” Ă€r ocksĂ„ nyckelord dĂ„ vi vet att det kan svĂ€nga fort i den hĂ€r branschen.
– Vi har rapporterat tvĂ„ kvartal i rad med tillfredsstĂ€llande organisk tillvĂ€xt. I rapporten för Q1 kommunicerar vi att vĂ„r orderstock, som Ă€r en kombination av fasta order och prognoser, ger stöd Ă„t en positiv volymutveckling jĂ€mfört med i fjol. Vi har en positiv syn för nĂ€rvarande. ”För nĂ€rvarande” Ă€r ocksĂ„ nyckelord dĂ„ vi vet att det kan svĂ€nga fort i den hĂ€r branschen. Det finns en avvaktande hĂ„llning i Europa och vi ser inga stabila trender gĂ€llande Ă„terhĂ€mtning Ă€nnu.

En bakomliggande orsak till att Note presenterade ett stabilt kvartal var det arbete man gjorde under 2013. Peter Laveson berÀttar att det har handlat om att man arbetat hÄrt bÄde med den existerande kundbasen men att man ocksÄ byggt mÄnga nya kundrelationer under 2012 och 2013.

– Det var delvis det vi sĂ„g resultat av under Q4 2013 och som bidrog till tillvĂ€xt. Sedan har vi ocksĂ„ jobbat hĂ„rt internt med kunder och vĂ„r sĂ€ljmetodik – hur vi nĂ„r ut till marknaden. Vi vet att en kundrelation ofta inleds som en prototyp, förserie eller med att vi levererar tjĂ€nster. Sedan krĂ€vs det att allting ska slĂ„ vĂ€l ut. Under den tiden hinner vi kĂ€nna pĂ„ varandra och vi har en bra bild av vilka kunder som kan bidra till framtida tillvĂ€xt.

Det pratas ju mycket i branschen om att marginalerna fortsatt pressas för er tillverkare. Vilket utrymme finns för ytterligare förbÀttringar?

– Det Ă€r en marknad med överkapacitet och det pressar priser och marginaler. Men det Ă€r vĂ„r vardag, sĂ„ har det alltid varit och det har vi lĂ€rt oss att leva med. Vi kan arbeta vidare med kvalitet och leveransprecision, fĂ„ bort ineffektivitet och jobba med effektiva logistiklösningar. Vidare ser vi kontinuerligt över vĂ„rt kunderbjudande. Under 2013 har vi exempelvis förstĂ€rkt vĂ„ra förmĂ„gor inom "component management" dĂ€r vi nu kan förse vĂ„ra kunder med mer avancerad rĂ„dgivning runt komponenters livscykel, alternativ, kravuppfyllnad etcetera. Ett tydligt processfokus Ă€r centralt i vĂ„rt arbete och det skapar i sin tur förutsĂ€ttningar för ytterligare förbĂ€ttringar.

Note hade, sett till sin helhet, ett svagare Är 2013 jÀmfört med 2012. Bakgrunden var att man gick skilda vÀgar med ett par kunder i kombination med att en annan kund försattes i konkurs. Mot slutet av Äret förbÀttrades lÀget:

– Man kan sammanfatta det som ett lite utmanade Ă„r men ett som visade vĂ„rt fokus och medvetenhet om vad som Ă€r viktigt i branschen.

Utvecklingen i Finland och Norge beskrivs samtidigt som mer stabil Àn i Sverige.

– Det berodde pĂ„ en kombination av faktorer. VĂ„r affĂ€rsmodell Ă€r stark och fungerar vĂ€ldigt vĂ€l pĂ„ de marknaderna och sedan beror det ocksĂ„ pĂ„ kundernas efterfrĂ„gan som höll uppe bĂ€ttre hĂ€r.

Under 2013 kommunicerade Note om ett par fördjupade kundsamarbeten och om en affÀr som beskrivs ha en stor potential under 2014-2015. Dessutom etablerade Note i Är ett samarbete med CERN-institutet. HÀr ska man arbeta med mikroelektronik och Peter Laveson sÀger att Note har god kapacitet inom detta fÀlt.

Jag tycker att Sverige har vÀldigt goda förutsÀttningar som produktionsland. Det finns en oerhört stark kompetens.
– SĂ„dana hĂ€r projekt Ă€r intressanta utifrĂ„n flera perspektiv. Samverkan mellan industri och lĂ€rosĂ€ten Ă€r en viktig förutsĂ€ttning för att hĂ„lla den svenska elektronikproduktionen livskraftig. För oss Ă€r det hĂ€r ett komplext projekt som vi Ă€r med och industrialiserar. Det gör ocksĂ„ att vi kan höja vĂ„r kompetensnivĂ„ och stĂ€rka Note som en följd.

ApropÄ kompetens, det pratas en del om förlorad produktionskompetens i Sverige. Vad har du för tankar kring detta?

– Jag tycker att Sverige har vĂ€ldigt goda förutsĂ€ttningar som produktionsland. Det finns en oerhört stark kompetens. Sedan krĂ€vs att det skapas förutsĂ€ttningar för att kompetensen ska fortleva och dĂ„ spelar mĂ„nga faktorer in. Jag tycker dock att branschorganisationens (Svensk Elektronik, redaktörs anmĂ€rkning) intensifierade arbete under det senaste Ă„ret Ă€r vĂ€ldigt positivt och viktigt. Sedan Ă€r det upp till oss i branschen att sluta upp bakom dem.

– Man fĂ„r heller inte glömma att det viktiga Ă€r att lĂ€gga produktionen dĂ€r den Ă€r bĂ€st lĂ€mpad. Det Ă€r egentligen det som Ă€r vĂ„r affĂ€rsmodell i grova drag. I tidiga faser av utvecklings- och industrialiseringsprojekt vill vi kunna jobba nĂ€ra kunder och dĂ€r vill vi ha en geografisk nĂ€rhet. NĂ€r produkten sedan Ă€r stabil fĂ„r man sitta ned tillsammans och titta pĂ„ var produktionen bĂ€st sker. Ledtider, slutmarknad, logistiklösningar och sĂ„ vidare Ă€r parametrar vi mĂ„ste ta hĂ€nsyn till dĂ€r.

Jag skulle inte sÀga att det hÀr Àr en trend, det Àr ett lite för starkt ord att anvÀnda. Men det kan i alla fall innebÀra att ett projekt hÀr eller dÀr ligger bÀttre i norra Europa Àn i Kina.
Det pratas ibland bland elektroniktillverkarna om en trend med ökad kundmedvetenhet gÀllande totalkostnaden. Peter Laveson sÀger att det han kan se Àr mer av en tydligare nyanserad diskussion runt totalkostnaden.

– Jag skulle inte sĂ€ga att det hĂ€r Ă€r en trend, det Ă€r ett lite för starkt ord att anvĂ€nda. Men det kan i alla fall innebĂ€ra att ett projekt hĂ€r eller dĂ€r ligger bĂ€ttre i norra Europa Ă€n i Kina. Sedan ser jag fortsatt starkt intresse för produktion i Asien och en viktig parameter dĂ€r Ă€r att regionen Ă€r en stor slutmarknad. Det Ă€r ocksĂ„ Sveriges utmaning ur ett produktionsperspektiv. Marknaden Ă€r inte oerhört stor. Men som sagt, det finns mĂ„nga parametrar som bestĂ€mmer var en produkt produceras bĂ€st.

Sist dÄ, hur ser ni pÄ marknadsförutsÀttningarna inför 2014?

– Vi har haft tvĂ„ kvartal i rad med god organisk tillvĂ€xt. Vi har ocksĂ„ rapporterat om att orderboken ser bra ut – nĂ„got som talar för en god utveckling jĂ€mfört med förra Ă„ret. Men ödmjukheten mĂ„ste kvarstĂ„, vi vet inte alltid hur vĂ„ra kunders framtidsplaner ser ut eller vad som hĂ€nder i Europa.

– Vissa investeringar lĂ€r ocksĂ„ ske under Ă„ret, bĂ„de inom prestanda och kvalitetsrelaterade aktiviteter. Sedan kommer Note att arbeta vidare med bland annat översyn och harmonisering av affĂ€rssystemen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1