Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© yuri-arcurs-dreamstime.co Teknik | 20 maj 2014

Regeringen satsar på smarta elektroniksystem

Elektroniska komponenter och system finns i snart sagt allt, frÄn stegrÀknare till vattenkraftverk, och ökar i betydelse för sÄvÀl nÀringslivet som samhÀllet i stort.
Svenska elektroniska komponenter och system Àr bÄde betydande exportvaror och möjliggörare av industriell tillvÀxt och en hÄllbar samhÀllsutveckling. Energieffektivisering, trÄdlös kommunikation, avancerade mÀtinstrument och energismart produktion Àr bara nÄgra exempel. Sverige har en livskraftig svensk elektronikindustri, och en hög internationell akademisk nivÄ inom omrÄdet, men stÄr inför flera stora utmaningar.

Vinnova, Energimyndigheten och Formas beslutade dĂ€rför, den 19 maj, att ”IKT elektroniska komponenter och system” blir ett nytt strategiskt innovationsomrĂ„de för Sverige. I korthet innebĂ€r det att branschen fĂ„r en riktad FoI-finansiering med upp till 150 miljoner kronor under tre Ă„r.

– ”Vi Ă€r mĂ„nga som arbetat hĂ„rt för att synliggöra svensk elektroniks betydelse och Ă€r förstĂ„s bĂ„de stolta och glada. VĂ„rt mĂ„l Ă€r att Sverige Ă„r 2025 Ă€r ett vĂ€rldsledande industriland inom praktiskt taget alla omrĂ„den dĂ€r vi Ă€r beroende av avancerad informations- och kommunikationsteknik för elektroniska komponenter och system”, sĂ€ger Leif Ljungqvist SIO-koordinator och VD för Acreo Swedish ICT.

SIO:n omfattar teknikomrÄden som mikro/nanoelektronik, fotonik, mikromekanik, kraftelektronik och inbyggda system och har tagits fram i samverkan mellan Acreo Swedish ICT, Branschorganisationen Svensk Elektronik, Chalmers, KTH, LTU, PhotonicSweden och Swerea IVF.

– ”Projektpengarna kommer att stĂ€rka arbetet med kompetensförsörjning, kunskapsöverföring och interaktion i vĂ€rdekedjorna och vĂ€ssa utpekade tekniska spjutspetsomrĂ„den. MĂ„let Ă€r ökad innovations- och konkurrenskraft för bĂ„de branschen och stora delar av övrig svensk industri”, sĂ€ger Maria MĂ„nsson, Prevas, ordförande i Branschorganisationen Svensk Elektronik
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1