Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© eskymaks dreamstime.com Elektronikproduktion | 22 maj 2014

Sverige ska bli topp10-land inom grafen

Sverige ska bli topp-tio i vÀrlden pÄ att utnyttja supermaterialet grafen, det Àr mÄlet med det nya innovationsprogrammet som presenterats.
Beskedet frÄn Vinnova, Formas och Energimyndigheten innebÀr att grafen blir ett av hittills elva beslutade svenska strategiska innovationsomrÄden, sÄ kallade SIO-program. SIO Grafen kommer under Chalmers ledning att strÀcka sig över minst tre Är och Àr budgeterat till 54 miljoner kronor per Är. Staten stÄr för halva kostnaden, industrin för resten. Bakom förslaget ligger drygt trettiotalet parter, bland annat Saab AB, ABB och tolv andra svenska storföretag jÀmte en rad smÄ och medelstora företag.

Grafen – ett enda lager av kolatomer, bundna som i ett hönsnĂ€t – Ă€r vĂ€rldens tunnaste material, extremt lĂ€tt, starkt och flexibelt, dessutom ledande och genomskinligt. Materialet förvĂ€ntas revolutionera mĂ„nga branscher. EU:s flaggskeppssatsning för att ta grafen frĂ„n forskarnas labb ut i industrin startade i höstas och leds redan frĂ„n Chalmers i Göteborg.

– Det Ă€r oerhört glĂ€djande att vi frĂ„n svensk sida nu ocksĂ„ fĂ„r verktyg att mötas effektivt för att lĂ€ra av varandra, inkludera nya omrĂ„den och dra nytta av Chalmers centrala roll i grafenvĂ€rlden. MĂ„nga svenska företag Ă€r vĂ€l positionerade för att utnyttja de tillvĂ€xtmöjligheter som uppstĂ„r, och duktiga pĂ„ att samverka, sĂ€ger Karin Markides, Chalmers rektor och vd.

Utvecklingen pÄ grafenomrÄdet Àr viktig för europeisk tillvÀxt och sysselsÀttning, enligt EU. En vits med det svenska innovationsprogrammet Àr att göra fler svenska aktörer mogna att kliva in i det europeiska grafensamarbetet, och hitta viktiga internationella direktkontakter.

SIO Grafen byggs upp under 2014 för att verka fullt ut under 2015-2017, med möjlighet till förlÀngning.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1