Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© tom-schmucker-dreamstime.com Komponenter | 12 juni 2014

Intel tvingas betala 9 miljarder

I ett uppmĂ€rksammat, och för framtiden viktigt mĂ„l, stĂ„r det nu klart att Intel mĂ„ste betala 1,06 miljarder euro – 9,6 miljarder kronor – för att ha missbrukat sin dominanta marknadsposition inom chip.
Den enorma bötessumman som Intel nu fastslagits att betala gĂ€ller för att ha missbrukat sin dominanta position inom chip av arkitekturen x86 mellan Ă„ren 2002-2007. MĂ„let var uppe i EU-domstolarna redan 2009 och det var dĂ„ bötessumman fastslogs. DĂ„ Ă„lades ocksĂ„ Intel att sluta missbruka sin stĂ€llning. ÖvertrĂ€delsen ska ha gjorts genom att Intels enda egentliga konkurrent vid tidpunkten, AMD, stĂ€ngdes ute frĂ„n marknader.

Man slÄr bland annat ned pÄ det faktum att Intel gett rabatter till Dell, HP, Nec och Lenovo. SÄdana rabatter Àr, nÀr de tillÀmpas av ett företag i dominerande stÀllning, oförenliga med mÄlet att konkurrensen inte ska snedvridas pÄ den gemensamma marknaden, skriver EU.

Intel överklagade sedan beslutet och beskedet har lÄtit vÀnta pÄ sig. Och som sagt, det blev avslag för den amerikanska chipjÀtten.

Bötessumman fastslogs genom att se över det fakturerade vÀrdet pÄ x86-chip pÄ de berörda marknaderna. Intel har ocksÄ försökt argumentera mot summan men EU skriver att de anser att proportionerna inom försÀljningen, antalet Är som det har pÄgÄtt och övertrÀdelsens allvar rÀttfÀrdigar summan.

Som mest kan 10 procent av ett företagets Ärliga omsÀttning tas ut som bötessumma, i detta fall hamnar Intel pÄ 4,15 procent.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2