Annons
Annons
© shawn-hempel-dreamstime.com Komponenter | 16 juni 2014

Tryckt elektronik – Europas framtid?

Det är ingen hemlighet att jobb och produktion gått förlorade när de lämnat EU för lågkostnadsregioner. Printed electronics – tryckt elektronik – är kanske Europas framtid.
Elektronikproduktion är en relativt dyr verksamhet som lämpat sig bra i lågkostnadsregioner. EU:s förlorade marknadsandelar inom elektronikproduktion uppgår till en negativ handelsbalans på 100 miljarder euro per år, skriver Acreo.

Kanske kan tryckt elektronik här komma till pass som en utjämnare av spelplanen. Ett konsortium av företag och organisationer verksamma inom forskning ska nu ta sig an ett nytt projekt som ska utveckla kostnadseffektiv produktion för printed electronics. Inom projektet ska immateriella rättigheter från de ingående bolagen användas samt sådana patent som utvecklas under resans gång. Konsortiet ska visa upp kombinationer av bläck som kan användas för att produceras strukturer som tidigare gjorts med hjälp av koppar på kretskorten.

Magnus Svensson, Acreo Printed Electronics, är projektledare för det svenska bidraget till projektet. PLASMAS (Printed Logic for Applications of Screen Matrix Activation Systems) är ett treårigt program som finansieras av EU:s Seventh Framework Programme (FP7). Följande organisationer ingår:

Acreo Swedish ICT AB
C-Tech Innovation Limited
Cyprus University of Technology
Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research
Gemalto
Intrinsiq Materials Ltd
NanoTecCenter Weiz Forschungsgesellschaft mbh
PRA, a Pera Technology Company
Precision Varionic International Ltd
3D-Micromac AG

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2