Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© michal-kowalski-dreamstime.com Elektronikproduktion | 02 juli 2014

Jätteorder till Cybaero

Linköpingsbolaget Cybaero - som tillverkar obemannade helikoptrar - tuffar pÄ. Och nu tar man en kinesisk jÀtteorder.
Cybaero har genom ett ÄttaÄrigt ramavtal fÄtt en garantiorder till ett vÀrde av 700-800 miljoner kronor. Ordern kommer frÄn ett bolag i den kinesiska koncernen AVIC, ett av vÀrldens största bolag med över 400'000 anstÀllda, som bland annat utvecklar och producerar flygplan och flygande farkoster av olika slag. Ordern Àr villkorad ett exporttillstÄnd frÄn ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter.

Ordern Àr kopplad till ett ramavtal dÀr AVIC förbinder sig att köpa minst 20 helikoptersystem under de första tre Ären och dÀrefter minst 50 system under de följande fem Ären. Detta ger ett ordervÀrde pÄ 700-800 miljoner kronor beroende pÄ slutlig utformning av systemen. I varje system ingÄr helikopter, markstation och datalÀnk. Dessutom omfattar avtalet utbildning och support.

– Det hĂ€r Ă€r ett genombrott pĂ„ marknaden för civil anvĂ€ndning av obemannade helikoptrar. VĂ„rt mĂ„l Ă€r att bli globalt marknadsledande och ta minst 30 procent av vĂ€rldsmarknaden. Med denna order, som Ă€r vĂ„r största hittills, tar vi ett betydande steg för att nĂ„ det mĂ„let, sĂ€ger Mikael Hult, vd för Cybaero.

Cybaero kommer att bilda ett gemensamt bolag med AVIC för att fÄ tillgÄng till deras volymer och produktionskunnande och pÄ sikt kunna bedriva viss produktion lokalt i Kina för den asiatiska marknaden. AVIC kommer genom det gemensamma bolaget att helt och hÄllet rikta in sig pÄ den civila och kommersiella marknaden, exempelvis tull, kustbevakning, energisektorn, jordbruk, karteringar, RÀddningstjÀnsten etcetera.

– Ordern Ă€r den största i vĂ€rlden nĂ„gonsin i det produktsegment som Cybaero verkar i, med vertikalt startande och landande fjĂ€rrstyrda farkoster under 200 kilo. SlĂ„r vi ut ordern över de Ă„tta Ă„ren den omfattar, innebĂ€r det nĂ€rmare 100 MSEK per Ă„r. Det ger en stabil grund för hela vĂ„r verksamhet under lĂ„ng tid framöver, sĂ€ger Mikael Hult och fortsĂ€tter:

Cybaero, som Àr baserat i Linköping, har i Är fördubblat sin personalstyrka frÄn 20 till 40 personer och kommer att nyanstÀlla ytterligare. Dessutom bygger man för nÀrvarande upp en produktionskapacitet, bland annat genom egen produktion och genom underleverantörer.

– Avtalet Ă€r ytterligare ett bevis för att Linköping och Sverige ligger i fronten för utveckling och produktion av obemannade farkoster, sĂ€ger Mikael Hult.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1