Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© norebbo-dreamstime.com Teknik | 28 juli 2014

Hur innovationer blir business

LuleÄ tekniska universitet kommer att under tre Är driva ett strategisk viktigt forskningsprojekt som ska kartlÀgga olika aspekter av processen frÄn innovation till affÀr.
De viktigaste teknologiska innovationerna kommer att studeras och cirka 3000 företag ingÄr i studien. I projektet deltar tre internationella toppforskare inom omrÄdet.

- Det Àr viktigt att kartlÀgga hur en sÄdan process kan fungera optimalt för att Sverige ska kunna bibehÄlla och helst stÀrka sin konkurrenskraft mot andra liknande lÀnder, sÀger Joakim Wincent professor i entreprenörskap och innovation vid LuleÄ tekniska universitet.

Projektet kommer att ha ett nationellt och internationellt fokus men Àven med ett öga pÄ under vilka villkor entreprenörer i Norrbotten arbetar. Tre internationella forskare blir samarbetspartners, dÀribland en av Nordamerikas frÀmsta inom entreprenörskap, professor Dean A. Shephard frÄn Indiana University i USA.

Experimentellt projekt

Forskningsprojekt inom sociala vetenskaper brukar vanligtvis genomföras med stöd av intervjuer och en undersökande studie. Det hĂ€r projektet har ett nytt och mer ambitiöst angreppssĂ€tt. Forskarna vid LuleĂ„ tekniska universitet vill skapa en experimentell situation dĂ€r man försöker ”titta in” i det teknologiska landskapet i specifika branscher för att se hur slagkraftig innovation leder till nya affĂ€rer.

Topp-patent som Àr de mest citerade inom snabbt framvÀxande teknologier under de senaste fem Ären ska studeras, vem som stÄr bakom och hur mÄnga som Àr helt nya satsningar. Den basinformation man fÄr fram ger möjlighet att identifiera en redan etablerad teknologi och genom en rad specifika frÄgor till entreprenörerna se hur man försökt bygga nÄgot nytt med den som grund.

- Det kommer att ge oss insikter om hur de egentligen arbetar kring detta för att uppnÄ ett högre resultat, högre vikt. Grovt sett sÄ Àr det vad det hÀr projektet kommer att handla om, sÀger Vinit Parida bitrÀdande professor i entreprenörskap och innovation.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2