Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© david coleman dreamstime.com Elektronikproduktion | 08 september 2014

KTH säger upp avtal med kinesiska CAE

KTH har beslutat att avbryta förhandlingarna med det kinesiska flygforskningsinstitutet CAE. Detta sker efter att Uppdrag granskning tittat nÀrmare pÄ fallet.
Uppdrag granskning tog under den föregĂ„ende veckan upp exporten av mjukvaran EDGE, som anvĂ€nds för att rĂ€kna ut aerodynamik. Denna programvara kan anvĂ€ndas för att utveckla militĂ€rt material sĂ„som missiler. Genom att anvĂ€nda KTH som ”mellanhand” hĂ€vdade man i Uppdrag granskning att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, hittat ett sĂ€tt att leverera den hĂ€r typen av produkt till lĂ€nder dĂ€r det skulle vara kontroversiellt för de sjĂ€lva att skriva avtal. KTH kommenterade uppgifterna föregĂ„ende veckan:

– Vi har samarbeten med lĂ€nder vĂ€rlden över och det Ă€r inget konstigt. Men vi kommer naturligtvis att utreda detta grundligt för att se om det framkommit nĂ„gra nya uppgifter innan vi gĂ„r vidare med det hĂ€r. Skulle tveksamheter framkomma avser KTH att avsluta dialogen om ett samarbetsavtal, sĂ€ger Peter Gudmundson, Gudmundson, rektor vid KTH.

Avbrutet samarbete

”Med anledning av de nya uppgifter som framkommit i KTH:s kontakt med Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har KTH beslutat att avbryta förhandlingarna med det kinesiska flygforskningsinstitutet CAE”, anger nu KTH.

– Vi har idag fĂ„tt bekrĂ€ftat frĂ„n ISP att en begĂ€ran om prövning inte med sĂ€kerhet skulle tillstyrkas, trots att programvaran inte Ă€r klassad som krigsmateriel. Detta skulle i sĂ„ fall bero pĂ„ ISP:s bedömning av anvĂ€ndningen av mjukvaran och inte mjukvaran i sig, sĂ€ger KTH:s rektor Peter Gudmundson.

”PĂ„ Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:s, initiativ gjorde ISP 2012 en prövning av EDGE och kom fram till att den utgör en generell kod för aerodynamiska analyser och inte krigsmateriel. KTH har med utgĂ„ngspunkt i den bedömningen fört förhandlingarna med CAE om samarbete kring EDGE”, skriver man vidare. Samarbetet kommer som sagt ocksĂ„ att avbrytas efter de nya uppgifterna:

– FörutsĂ€ttningarna för det planerade forskningssamarbetet har förĂ€ndrats och dĂ€rför avbryter vi förhandlingarna med omedelbar verkan, sĂ€ger Peter Gudmundson.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2