Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ingrid prats dreamstime.com Teknik | 09 september 2014

Almi Invest investerar i minskade driftstopp för industrin

Driftstopp i maskiner innebÀr en stor kostnad för industriföretag. Almi Invest investerar nu i E-maintenance som vill hjÀlpa bolag att komma Ät problemet.
Det Àr ingen hemlighet att oplanerade driftstopp kan bli en kostsam historia. Ofta beror stoppen pÄ att företaget inte har kontroll pÄ vilken kondition maskiner och utrustning har. E-maintenance har tagit fram en metod som kontinuerligt mÀter och analyserar utrustningens hÀlsotillstÄnd. Nu gÄr Almi Invest in med pengar i bolaget.

Det som Àr speciellt med E-maintenance metod Àr att den inte bara samlar in data som kan anvÀndas vid senare tillfÀlle. Man samlar ocksÄ in mÀtdata kontinuerligt och utför Àven löpande analyser av de data som registrerats. Med hjÀlp av patenterade algoritmer och analysmetoder har företaget utvecklat en metod som kan utföra diagnos, prognos och prediktion. Med stöd av den gÄr det att identifiera och lokalisera skadan samt förutsÀga tidpunkten för ett kommande driftsstopp.

– Att kunna förutse tidpunkten för ett eventuellt driftsstopp kan innebĂ€ra stora besparingar för företaget i form av minskat stillastĂ„ende, spill och lĂ€gre energiförluster, sĂ€ger Basim Al-Najjar, professor i Systemekonomi vid LinnĂ©universitetet. Han har grundat företaget och Ă€r sjĂ€lva hjĂ€rnan bakom tekniklösningen som bestĂ„r av bĂ„de analytiska system och algoritmer.

BerÀkningar som gjorts visar enligt företaget att den ekonomiska vinsten kan uppgÄ till 40 procent tack vare att ett tillverkningsföretag kan förutse och undvika oplanerade driftstopp.

– Det rĂ„der inga tvivel om att det finns en stor kundnytta hĂ€r. Inte bara det faktum att det gĂ„r undvika driftstopp utan Ă€ven att man kan förutse framtida underhĂ„llsbehov. Tillsammans Ă€r det viktig information som Ă€r affĂ€rskritiskt för mĂ„nga tillverkningsföretag, sĂ€ger Per Heander, Investment manager pĂ„ Almi Invest.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1