Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© pavelgr dreamstime.com Analys | 10 september 2014

Tufft för teknikföretagen - konjunkturen dämpas

Dämpad ordertillväxt, ett begränsat personalbehov och lågt nyttjande av företagens produktionskapacitet är i korthet den bild som Teknikföretagens konjunkturbarometer visar för årets tredje kvartal.

Teknikföretagen skriver i dagens konjunkturbarometer att orderingången har fortsatt öka, men inte i samma omfattning som tidigare i år. Samtidigt ser man ett begränsat personalbehov och lågt nyttjande av företagens produktionskapacitet.Utvecklingen under tredje kvartalet visar också på ökande skillnader mellan olika branscher och mellan företag.
– Skillnaden tilltar exempelvis mellan en bilindustri som fortsätter att växa och en maskininindustri som faller tillbaka. Vi ser också exempel på att fler företag har ökad orderingång samtidigt som även fler företag än tidigare rapporterar motsatsen. Att det på detta sätt går åt olika håll känner vi igen från tidigare förlopp när konjunkturen är på väg att ändra karaktär, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune i en kommentar till rapporten. Risken för fortsatta bakslag har tilltagit i och med att den ökande geopolitiska osäkerheten motverkar investeringar och också inverkar negativt på ekonomin internationellt och även i våra närområden. Lyftet i konjunkturen har uteblivit. Elektronikindustrin Efter närmare ett och ett halvt år med minskade exportorder ökar nu dessa tydligt för instrumentindustrin. Hemmaorder är här däremot i det närmaste oförändrade. Exporten dominerar stort och omfattar hela 90 procent av försäljningen. Således är efterfrågan sammantaget klart förbättrad för instrumentindustrin. Orderingången från hemmamarkanden för leverantörer till tele- och elektroindustri har dämpats efter flera kvartal med tillväxt. Samtidigt minskar exportorder något.Tillverkare av elmaskiner redovisar i stort sett oförändrade exportorder jämfört med tidigare. Orderstocken anses som stor av en klar majoritet av företagen. © Teknikföretagen
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-01-17 11:11 V15.3.0-2