Annons
Annons
Annons
Annons
© aydindurdu dreamstime.com Elektronikproduktion | 11 september 2014

Intervju Leab: Marknaden, nyheterna och så lite hockey

Kontraktstillverkaren Leab, med säte i västerbottniska Lövånger, ligger i linje med prognosen för året. Samtidigt känner man att försäljningen varit lite svajig och att marknaden är svårbedömd.

Vd Martin Linder säger att man har bra med jobb hos företaget och att orderingången ligger på förväntade nivåer. Samtidigt har man tagit in en del nya kunder i produktionen och också fått in fler produkter från befintliga kunder – något som sammantaget lett till en bra beläggning i Lövånger. Precis som de flesta av branschkollegorna har det för Leabs del varit avgörande med spridningen över flera segment då utvecklingen hos kundbasen är mycket olika. – Sen kan vi inte se att försäljningen varit jättestark om man ser till helheten - men som sagt, vissa kunder går bra och i vissa branscher går det bra. Det industrialiseringscenter som man öppnade tidigare under året har varit en viktig faktor som hållit uppe nivåerna. – Det har inneburit väldigt mycket för oss rent försäljningsmässigt. Där tar vi in nya produkter och industrialiserar dem. Det är också en fördel att vi lånar in produktionspersonal hit. När produkten väl frisläpps är det samma personer som gjorde prototypen som också sitter vid serietillverkningen. Det är en uppskattad tjänst som vi erbjuder och som hjälper oss att säkerställa kvaliteten. I många fall har det varit avgörande för oss när det gäller att attrahera nya kunder. Det här är en satsning vi ser jättepositivt på. Under året har man gjort vad Martin Linder beskriver som en långsiktig satsning på medicinteknik genom certifieringen ISO 13485:
"Det känns som att det står och väger vart marknaden är på väg. Bemanningsmässigt är vi på rätt nivå. Det ser inte ut att bli till att nyanställa men inte heller några varsel."
– Det har inneburit att vi fått vara med på ett antal upphandlingar där vi tidigare stod utanför. Sedan är det så att det tar ett tag innan man är igång och det genererar stora affärer. Men vi är uthålliga, det är en långsiktig satsning från vår sida. Vi har redan fått en del nya produkter och kunder som på sikt kommer att ha större inverkan än vad det haft hittills. Hur ser planerna ut för årets andra halva? – Vi har gjort en del investeringar under året, bland annat en ny AOI till Lövånger och en till Uppsala. Sedan jobbar vi vidare med vårt Lean-arbete. Utöver det har vi ett antal kunder som är i upprampningsfas. Det sker under kontrollerade former men kräver både fokus och en hel del resurser. Det är det som är våra planer för hösten. Det känns som att det står och väger vart marknaden är på väg. Bemanningsmässigt är vi på rätt nivå. Det ser inte ut att bli till att nyanställa men inte heller några varsel. Vidare sitter vi i spännande diskussioner om ett samarbete som vi bedömer har stor potential. Sist men inte minst (nu med hockey-premiären avklarad), hur går det för Skellefteå i år tror du? – Vi blir guldkandidater som vanligt, jag ser inga andra alternativ.
Visa fler nyheter
2020-06-09 11:27 V18.6.11-2