Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© aydindurdu dreamstime.com Elektronikproduktion | 11 september 2014

Intervju Leab: Marknaden, nyheterna och så lite hockey

Kontraktstillverkaren Leab, med sÀte i vÀsterbottniska LövÄnger, ligger i linje med prognosen för Äret. Samtidigt kÀnner man att försÀljningen varit lite svajig och att marknaden Àr svÄrbedömd.
Vd Martin Linder sĂ€ger att man har bra med jobb hos företaget och att orderingĂ„ngen ligger pĂ„ förvĂ€ntade nivĂ„er. Samtidigt har man tagit in en del nya kunder i produktionen och ocksĂ„ fĂ„tt in fler produkter frĂ„n befintliga kunder – nĂ„got som sammantaget lett till en bra belĂ€ggning i LövĂ„nger. Precis som de flesta av branschkollegorna har det för Leabs del varit avgörande med spridningen över flera segment dĂ„ utvecklingen hos kundbasen Ă€r mycket olika.

– Sen kan vi inte se att försĂ€ljningen varit jĂ€ttestark om man ser till helheten - men som sagt, vissa kunder gĂ„r bra och i vissa branscher gĂ„r det bra.

Det industrialiseringscenter som man öppnade tidigare under Äret har varit en viktig faktor som hÄllit uppe nivÄerna.

– Det har inneburit vĂ€ldigt mycket för oss rent försĂ€ljningsmĂ€ssigt. DĂ€r tar vi in nya produkter och industrialiserar dem. Det Ă€r ocksĂ„ en fördel att vi lĂ„nar in produktionspersonal hit. NĂ€r produkten vĂ€l frislĂ€pps Ă€r det samma personer som gjorde prototypen som ocksĂ„ sitter vid serietillverkningen. Det Ă€r en uppskattad tjĂ€nst som vi erbjuder och som hjĂ€lper oss att sĂ€kerstĂ€lla kvaliteten. I mĂ„nga fall har det varit avgörande för oss nĂ€r det gĂ€ller att attrahera nya kunder. Det hĂ€r Ă€r en satsning vi ser jĂ€ttepositivt pĂ„.

Under Äret har man gjort vad Martin Linder beskriver som en lÄngsiktig satsning pÄ medicinteknik genom certifieringen ISO 13485:

"Det kÀnns som att det stÄr och vÀger vart marknaden Àr pÄ vÀg. BemanningsmÀssigt Àr vi pÄ rÀtt nivÄ. Det ser inte ut att bli till att nyanstÀlla men inte heller nÄgra varsel."
– Det har inneburit att vi fĂ„tt vara med pĂ„ ett antal upphandlingar dĂ€r vi tidigare stod utanför. Sedan Ă€r det sĂ„ att det tar ett tag innan man Ă€r igĂ„ng och det genererar stora affĂ€rer. Men vi Ă€r uthĂ„lliga, det Ă€r en lĂ„ngsiktig satsning frĂ„n vĂ„r sida. Vi har redan fĂ„tt en del nya produkter och kunder som pĂ„ sikt kommer att ha större inverkan Ă€n vad det haft hittills.

Hur ser planerna ut för Ärets andra halva?

– Vi har gjort en del investeringar under Ă„ret, bland annat en ny AOI till LövĂ„nger och en till Uppsala. Sedan jobbar vi vidare med vĂ„rt Lean-arbete. Utöver det har vi ett antal kunder som Ă€r i upprampningsfas. Det sker under kontrollerade former men krĂ€ver bĂ„de fokus och en hel del resurser. Det Ă€r det som Ă€r vĂ„ra planer för hösten. Det kĂ€nns som att det stĂ„r och vĂ€ger vart marknaden Ă€r pĂ„ vĂ€g. BemanningsmĂ€ssigt Ă€r vi pĂ„ rĂ€tt nivĂ„. Det ser inte ut att bli till att nyanstĂ€lla men inte heller nĂ„gra varsel. Vidare sitter vi i spĂ€nnande diskussioner om ett samarbete som vi bedömer har stor potential.

Sist men inte minst (nu med hockey-premiÀren avklarad), hur gÄr det för SkellefteÄ i Är tror du?

– Vi blir guldkandidater som vanligt, jag ser inga andra alternativ.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2