Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© stefan hermans dreamstime.com Teknik | 22 september 2014

Regionalt samarbete för effektivare litiumbatterier

Mittuniversitet i samarbete med Kungliga tekniska högskolan (KTH), samt tvÄ regionala företag, Vesta Si Europe i Ljungaverk och Superior Graphite i Sundsvall ska tillsammans med Energimyndigheten utveckla fordonsbatteriet.
Energimyndigheten finansierar ett femÄrigt forskningsprojekt för att utveckla kostnadseffektiva litiumbatterier för fordon.

– Dagens batterier har begrĂ€nsad prestanda och höga kostnader. Det Ă€r det största hindret för att vi ska kunna köra vĂ„ra bilar fullt ut pĂ„ el, sĂ€ger Joakim BĂ€ckström, docent vid Mittuniversitetet.

I projektet kommer man att studera hur prestandan hos litiumjonbatterier kan förbÀttras pÄ ett kostnadseffektivt sÀtt. Tekniken gÄr ut pÄ att anvÀnda kisel och grafen vid tillverkningen. Man kommer att tillverka kompositanoder av kisel och grafen för att öka energitÀtheten i litiumjonbatterier. Resultaten ska enkelt kunna skalas upp till industriell produktion och komma marknaden tillgodo pÄ ett kostnadseffektivt sÀtt. MÄlet Àr skapa batterier med högre kapacitet Àn dagens och som dessutom Àr miljövÀnliga och billigare.

– KTH har lĂ„ng erfarenhet av forskning pĂ„ litiumjonbatterier och goda testmiljöer, dĂ€rför kĂ€nns det extra bra att vi kan samarbeta med dem i projektet, sĂ€ger Joakim BĂ€ckström.

Joakim BÀckström Àr glad över beslutet och tycker det Àr extra roligt att projektet har en lokal förankring i Vesta Si i Ljungaverk.

– Det Ă€r vĂ€ldigt glĂ€djande att det finns sĂ„ vetenskapliga och högteknologiska företag i vĂ„r nĂ€rhet, sĂ€ger BĂ€ckström. Projektet kommer att genomföras med en doktorand vid Mittuniversitetet och en industridoktorand vid Vesta Si. Dessutom kommer vi att anlita en gĂ€stprofessor.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2