Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© photodynamx dreamstime.com Teknik | 24 september 2014

Minesto och Atlantis samarbetar i EU-projekt

Svenska Minesto och brittiska Atlantis fÄr dela pÄ 7 miljoner kronor frÄn Eurostars-programmet finansieras av EU. Syftet Àr att minska utvecklingskostnaderna för tidvattenenergi.
BÄde Minesto och Atlantis Resources Ltd. Àr företag inom miljöteknik och arbetar bÄda med utveckling av tidvattenkraftverk. Nu ska de samarbeta i ett projekt om tidvattenenergi. Projektet finansieras av Eurostarsprogrammet som i sin tur finansieras av EU. Eurostars Àr ett transnationellt program för forskningsdrivande smÄ eller medelstora företag som pÄ nÄgot sÀtt utvecklar innovativa produkter, processer eller tjÀnster. Produkterna ska sedan snabbt kunna kommersialiseras Àr det meningen. Totalt har programmet en budget pÄ 1,14 miljarder euro.

Projektet som Minesto och Atlantis Àr en del av har en budget pÄ 14 miljoner kronor och hÀlften tÀcks av Eurostars-programmet. Pengarna ska förutom att anvÀndas till att minska kostnaderna för tidvattenkraftverk Àven utveckla kostnadseffektiva och sÀkra turbinblad och vingar av kompositmaterial.

"Det hÀr Àr ett unikt samarbete mellan tvÄ utvecklare inom tidvattenenergi. BÄde Minesto och Atlantis har lÄng erfarenhet av att utveckla tidvattenkraftverk och utifrÄn vÄra respektive marknadspositioner kommer vi att komplettera varandra och kunna dra nytta av ett omfattande kunskapsutbyte som inte skulle vara möjligt via andra teknikutvecklarsamarbeten. Finansieringen Àr ocksÄ ett kvitto pÄ att Eurostars nu ser pÄ marin energi som en stark framtida kÀlla för förnyelsebar energi," sÀger Minestos VD Anders Jansson i ett pressmeddelande.

"StÀndig innovation och ett brett samarbete för att kunna utveckla tidvattenturbiner tror jag kommer att bli helt avgörande för om branschen ska kunna kommersialiseras globalt. Det hÀr partnerskapet, liksom finansieringen, ger oss möjligheten att designa och bygga Ànnu bÀttre och effektivare turbiner som Àr gjorda för att fungera i riktigt tuffa och pÄfrestande miljöer," sÀger Tim Cornelius, VD pÄ Atlantis i ett pressmeddelande.

"Nu fÄr vi en bÀttre förstÄelse av materialet i vingen, hur det beter sig och vad som kan gÄ fel. Det hÀr hjÀlper oss att förbÀttra bÄde design och övervakning, nÄgot som i slutÀndan ger högre tillförlitlighet och fÀrre kostsamma fel pÄ viktiga komponenter. Inom ramen för sjÀlva projektet kommer vi ocksÄ att bedriva forskning pÄ utformningen av vingen för att den skall optimeras för att kunna förbÀttra kraftverkets prestanda," avslutar Anders Jansson.

Atlantis kommer fokusera pÄ turbiner och Àven kompositmaterial.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1