
© Tesla
Teknik |
Tesla: Är det en bil eller iPhone?
Har du också funderat över hur elektroniken ser ut i en Tesla, vem som har levererat vad och hur man löst olika designfrågor? Då är okunskapens dagar över - vi dyker in i Model S tillsammans med IHS!
Analyshuset IHS har kikat närmare på Teslas Model S och dess undersystem, allt från luftkonditionering till säkerhet och drivning. Denna teardown gäller för elektroniken i infotainment och mediakontroll-enheten.
Vad har man då hittat? Jo, bland annat detta:© IHS Kika här vem som har levererat vad till infotainment och kontroll-systemet.
- En stor 17-tums display med pekskärm, bra mycket större än den genomsnittliga infotainment-skärmen.
- NVIDIA Corp. Tegra 3, 1.4-gigahertz quad-core processor, detta för att ge datorkraft i linje med smartphones och surfplattor.
- Den mest komplexa huvudenhets-designen någonsin – i varje fall vad IHS Teardown Analysis hittills sett - med fler än 5'000 diskreta komponenter. Detta är 1'000 fler än det tidigare rekordet inom infotainment-system som IHS kikat på.
- En BOM (stycklista) för det virtuella instrument-klustret och mediakontrollen som är ungefär dubbelt så kostsam mot vad IHS sett tidigare i andra lösningar.
Troligtvis lämnar man sen över designen till någon EMS-leverantör som monterar själva systemen. Återigen beter sig Tesla här mer som en telefontillverkare än en konventionell biltillverkare.Ett bra exempel på ett område där Tesla själva designat är pekskärms-controllern. Den stora skärmen kräver ytterligare elektronik jämfört med mindre skärmar. IHS skriver att Tesla har designat ett eget kretskort för att sköta allt detta. Mediakontroll-enheten är också modulärt uppbyggd och bygger på halvledarlösningar från en mängd olika bolag. Visual Computing Modulen innehåller Tegra 3 processorn; det finns också en Sierra Wireless HSPA-modul för trådlös överföring med en Qualcom-lösning, en ljudförstärkningsmodul från S1NN och en Wi-Fi/Bluetooth-modul från Parrot. Bilen använder sig inte av en traditionell instrumentbräda, istället finns där en virtuell instrumentbräda. Denna drivs av en NVIDIA Visual Computing Modul, innehållande en Tegra 2-processor. Nvidia har därigenom tagit några design wins som ger en del klirr i kassan genom båda Tegra-processorerna i olika moduler.