Annons
Annons
Mönsterkort | 05 april 2002

Jätteorder till ABB

ABB får beställning värd 50 MUSD på kraftlänk i USA. Högspänningssystem ska öka överföringskapaciteten mellan kraftnät.
ABB har fått en beställning värd 50 MUSD för att installera en HVDC-länk (kraftöverföringssystem med högspänd likström) mellan de östra och västra kraftnäten i USA.

Enligt kontraktet ska ABB konstruera, bygga och installera systemet som länkar samman de båda kraftnäten. Projektet är ett samarbete mellan två amerikanska kraftbolag: Basin Electric Power Cooperative i Bismarck, North Dakota och Black Hills Power i Rapid City, South Dakota.

HVDC-systemet - kallat "Rapid City Tie" på grund av närheten till Rapid City i South Dakota - kommer att öka kapaciteten för utbyte av högspänd kraft mellan de två kraftnäten på 200 MW. Länken kommer att användas av de bägge kraftbolagen för att möta ökande kraftbehov i sina respektive marknader.

"Rapid City Tie visar hur kraftöverföringssystem med HVDC snabbt kan ge en kraftkund ökad kapacitet," säger Richard Siudek, vice vd och chef för ABB:s division Utilities. "I detta projekt utnyttjar vi ABB:s kunskap för att leverera ett kostnadseffektivt system till Basin Electric Power Corporation på bara 19 månader.

Rapid City Tie beräknas tas i kommersiell drift under oktober 2003. Förutom att länken möjliggör kraftöverföring i öst-västlig riktning, så kommer länken också att fungera som spännings- och frekvensstöd vid störningar i vardera näten.

Växelspänningsnäten i östra och västra USA är inte synkrona, vilket kräver speciell teknik för att de ska kunna sammanlänkas. ABB var först med HVDC-teknologin - idag en välbeprövad teknik - för att integrera asynkrona kraftnät. HVDC är den mest använda lösningen för att nå denna typ av sammanlänkning. ABB Utilities, Power Systems, i Ludvika är ansvarigt för kontraktet.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2