Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nasa Teknik | 29 oktober 2014

Nasas raket exploderade - fullastad med satelliter

Det var en minst sagt spektakulär explosion som lyste upp natthimlen i Chincoteague, Virginia, USA. Orbital Sciences och Thales Alenia Space raket, fullastad med satelliter (men som tur var obemannad) föll tillbaka mot startrampen och försvann i ett eldhav.

Raketen var alltså fullastad med båda små satelliter samt förnödenheter till besättningen på den internationella rymdstationen. NASA meddelar dock att dessa har proviant och inte lider någon nöd på grund av incidenten. Ingen skadades i explosionen och skador på faciliteter var också begränsade anger NASA efter den spektakulära smällen. Analyser pågår men än så länge har man inget svar på varför raketen inte kom iväg. Fokus nu ligger på att se över säkerheten inför framtida uppskjutningar och hur liknande incidenter kan undvikas, sade NASA vid en presskonferens. © NASA Nyttolasten i raketen bestod av ett flertal satelliter och instrument, skriver Spaceflight101 som kommit över ett Cargo manifest för Cygnus-raketens Orb-3-uppdrag. - "Meteor Composition Determination" består av utrustning för högupplöst bildfångst i form av både stillbilder och video. Hårdvaran ska användas för att ta bilder av jordens atmosfär som sedan via mjukvara behandlas. Meteor Composition Determination var tänkt att användas under två år inuti Window Observation Facility på den internationella rymdstationen ISS. Projektets mål är att studera meteorer som går in i jordens atmosfär. - REBR eller Re-Entry Breakup Recorder består av ett flertal sensorer som exempelvis en GPS-mottagare, temperatursensorer, gyro, trycksensorer, elektronik, accelerometrar, ett Iridium-modem och en kombinerad GPS/Iridium-antenn. Satelliten skulle falla mot jorden och ringa upp kommunikationssatelliter, därefter skicka data om återinträdet i atmosfären. - En flock av 26 stycken CubeSats fanns också ombord, dedikerade till jordobservation. Satelliterna skulle generera högupplösta bilder av jordytan. Utrustningen tillverkades, utvecklades och designades av San Fransico-företaget Planet Labs. De nya satelliterna skulle ersätta tidigare satelliter i flocken, dessa i låg omloppsbana runt jorden. - RACE, eller Radiometer Atmospheric CubeSat Experiment – är ett 3U CubeSat-uppdrag. Det här är ett samarbetsprojekt mellan University of Texas i Austin och NASA’s Jet Propulsion Laboratory. Målet har varit att studera och göra mätningar på vatten. Satelliten utvecklades vid Satellite Design Laboratory vid University of Texas.
© Planetary Resources
- Racketen innehöll också en av de första delarna av Kickstarter-programmet Arkyd från Planetary Resources. Arkyd 3, som fanns ombord på den förolyckade raketen, var en liten satellit tänkt att testa olika system (avionik, sensorer, ställdon, drivning och mjukvara) inför kommande storebror Arkyd-100, ett rymdteleskop. Det slutgiltiga målet är att via Arkyd 100 och Arkyd 300 prospektera och senare utvinna värdefulla ämnen ur asteroider. Och här kan ni se hur det hela gick till.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-02-19 16:22 V18.0.1-2