Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© 3quarks dreamstime.com Elektronikproduktion | 04 november 2014

Acreo skriver bredbandsguide åt EU-kommissionen

EU-kommissionen publicerar nu en ny bredbandsguide för EUs regioner och kommuner. Guiden har skrivits av Acreo Swedish ICT och Independent Network Coopeartive Association (INCA).
Höghastighetsbredband, och en ökad utveckling av digitala tjÀnster, förvÀntas bidra till en positiv och hÄllbar samhÀllsutveckling pÄ mÄnga sÀtt. I den Europeiska Digitala agendan slÄr EU-kommissionen fast att IKT (informations- och kommunikationsteknik) frÀmjar innovation, ekonomisk tillvÀxt och framÄtskridande.

Men för att hushÄll och företag ska kunna anvÀnda sig av digitala samhÀllstjÀnster mÄste det finnas god tillgÄng till fysisk bredbandsinfrastruktur vilket i sin tur krÀver stora och komplexa investeringar. EUs nya Bredbandsguide ger vÀgledning till myndigheter, kommuner och regioner inför utbyggnaden av bredband och infrastruktur för digitala tjÀnster.

– Denna guide hjĂ€lper offentliga myndigheter göra de rĂ€tta valen och planera rĂ€tt investeringar för sina byar, stĂ€der och regioner - för att bli digitala State-of-the-art, sĂ€ger Neelie Kroes, som fram till mĂ„nadsskiftet var EU kommissionens vice ordförande och ansvarig för EUs Digitala agenda under de senaste 5 Ă„ren.

Guiden ger underlag och stöd för upprÀttandet av lokala bredbandsstrategier som t ex affÀrsmodeller, roller, teknikval och investeringsalternativ. Guiden understryker ocksÄ vikten av att anta ett lÄngsiktigt investeringsperspektiv, nÀr en bredbandsplan ska skrivas, och ger tips i hur man kan Ästadkomma denna lÄngsiktighet. Den beskriver hur regioner och kommuner bör agera för att, tillsammans med privata aktörer som operatörer och tjÀnsteleverantörer, bidra till att etablera infrastruktur och god tillgÄng till digitala tjÀnster. Det ges ocksÄ förslag pÄ hur man kan engagera medborgarna och hur man kan följa upp och utvÀrdera bredbandsinvesteringar.

TillgÄngen till, och anvÀndningen av, IKT hör till de frÀmsta prioriteringarna för den Europeiska regionala utvecklingsfonden och Àr ocksÄ ett viktigt fokusomrÄde för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Europeiska struktur- och investeringsfonder (Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling) kan bidra till finansieringen av bredbandsinfrastruktur, sÀrskilt pÄ landsbygden.

– Jag hoppas att guiden kommer att hjĂ€lpa nationella och regionala myndigheter att anvĂ€nda sig av EU-medel för att vidareutveckla innovativa, kunskapsbaserade företag och humankapital pĂ„ landsbygden, sĂ€ger Dacian CioloƟ, EU-kommissionĂ€r för jordbruk och landsbygdsutveckling.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1