Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© aydindurdu dreamstime.com Elektronikproduktion | 05 november 2014

'Allt går att göra på tio veckor'

Om du inte har hört talas om Specificate Innovation ännu beror det antagligen på att bolaget är tämligen nystartat. I maj 2014 öppnade man upp dörrarna och ribban ligger högt. Ledordet är ”Allt går att göra på tio veckor”.

För enkelhetens skull tar vi och börjar från början. Grundarna av västkustbolaget Specificate Innovation har lång erfarenhet från utveckling av batterisystem och energilager samt elektronik. Nu vill de hjälpa kunder att få liv i sina innovationer. Torbjörn Sundström är en av grundarna. Han och kollegan Dag Lundström kommer båda från Alelion Batteries som startade 2006 och som arbetar med Litium-teknologi. – Det har varit en fantastisk resa och nu vet man vad man borde ha gjort och saker som man gjorde bra. Nu vill vi se till att tillämpa det vi har lärt oss inom teknikutveckling och hur man ska tänka när man testar nya produkter på kunder. Helt enkelt handlar det om att hjälpa företag med högteknologiska innovationer att komma ut på marknaden. Torbjörn Sundström fortsätter: – Man kan säga att vi vill arbeta med agil hårdvaruutveckling, det vill säga kompletta funktionerande produkter. När man ska ut med en innovation på marknaden handlar det inte bara om att man gör produkten rätt, det måste vara rätt produkt också. Vi vill hjälpa kunderna att bygga billigt och snabbt och sedan testa det på marknaden. Snabba kompletta prototyper helt enkelt. Det här är ett sätt att kunna prova produkterna på ett billigt sätt innan de stora investeringarna.
"Man får tänka mer som en läroplan istället för en affärsplan. Istället för att säga att vi ska sälja si och så mycket måste man tänka mer 'vad kommer jag lära mig'."
Tjänsterna är främst riktade mot stora industribolag som vill arbeta med exempelvis elektrifiering av produkter. Det kan vara allt ifrån små batterier till stora energibankar. Inom bolaget har man också kunskaper om styrsystem och kontrollsystem. Det går ju nästan lite troll i det här med ordet innovation, man hör det väldigt ofta i branschen. Varför är det viktigt att den här typen av runt-tjänster som ni erbjuder finns? – Det behövs just för att det är så svårt med innovationer. Gör man en ny sak är världen per definition helt okänd. Det finns ingen data bakom. Definitionen av innovation är ju att man gör något på ett nytt sätt. Man får tänka mer som en läroplan istället för en affärsplan. Istället för att säga att vi ska sälja si och så mycket måste man tänka mer 'vad kommer jag lära mig'. Man måste också våga erkänna att man inte vet allt. Den metod vi använder är att vi gör experiment och testar. Går det så industrialiserar vi, går det inte gör vi om tills det går. Ni är ju ett ganska nystartat bolag. Hur ser vägen ut framöver? – Om ungefär ett år ska vi vara tio personer i bolaget, sedan har vi ett mycket större nätverk än så. Vi kan redan i dagsläget ta stora uppdrag på grund av vårt nätverk i Göteborgsregionen.
Annons
Annons
2020-12-04 14:16 V18.13.20-1