Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 08 april 2002

Sony utvecklar tvåbent robot

Sony utvecklar en ny tvÄbent underhÄllningsrobot, SDR-4X, som kan anpassa sig efter miljön och olika situationer i hemmet.
Roboten kan kommunicera med mÀnniskor genom en rad sensorer och har en mjukvara som bygger pÄ minne och inlÀrning och som sedan avgör hur roboten beter sig. Den har ocksÄ en flexibel mekanik som gör att den kan gÄ pÄ tvÄ ben.

Totalt har roboten 38 leder i kroppen som styrs i realtid genom ett inbyggt system som fÄr information av ett antal sensorer. Mer komplicerade rörelser som att gÄ pÄ tvÄ ben över ojÀmna ytor har man ocksÄ löst.

Med sina tvÄ inbyggda fÀrgkameror kan SDR-4X bedöma avstÄnd till föremÄl och dÀrmed automatiskt berÀkna en vÀg som gör att den kan ta sig förbi hindret.

Förutom att den kan kÀnna igen bilder och ljud har roboten teknik för syntetiskt ljud samt kommunikations- och rörelsekontrollteknik baserat pÄ minne som ytterligare förbÀttrar kommunikationen med mÀnniskor.

SDR-4X kan kÀnna igen en mÀnniskas ansikte med hjÀlp av en fÀrgkamera. Den kan ocksÄ avgöra varifrÄn ett ljud kommer och kÀnna igen olika röster med hjÀlp av sina 7 inbyggda mikrofoner. Man kan Àven "lÀra" roboten att sjunga. Med hjÀlp av inbyggd trÄdlös LAN-kommunikation kan roboten synkronisera data med en PC som gör att den kan kÀnna igen tal ur ett stort ordförrÄd.

Om och nÀr SDR-4D kommer att finnas till försÀljning Àr Ànnu för tidigt att sÀga. Testexemplar finns Ànnu ej framtagna.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1