Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© kornwa dreamstime.com Teknik | 11 november 2014

Teknikföretagen: innovation genom upphandlingar

Upphandlingar mĂ„ste i högre grad leda till bĂ€ttre tjĂ€nster. Det skriver Teknikföretagens VD Åke Svensson och Sveriges kommuner och landstings (SKL) VD HĂ„kan Sörman i en debattartikel pĂ„ Ny Teknik.
Varje Ă„r upphandlar statliga myndigheter, kommuner och landsting för mer Ă€n 600 miljarder kronor inom vĂ„rd och omsorg, skola, vĂ€gar, jĂ€rnvĂ€gar och annan infrastruktur. Som det ser ut nu leder inte de upphandlingarna till bĂ€ttre varor och tjĂ€nster, anser Åke Svensson och HĂ„kan Sörman. I sin debattartikel skriver de att det Ă€r viktigt att staten tydligare tar pĂ„ sig rollen som ansvarig för att innovation och nytĂ€nkande införlivas i upphandlingarna.

De föreslÄr en rad ÄtgÀrder som de tycker regeringen bör ta som att "utveckla en tydlig strategi för nytÀnkande och innovation i offentlig upphandling i samarbete med nyckelaktörer", "sÀkerstÀlla god dialog med företag nÀr offentlig sektor köper varor och tjÀnster" samt att "medverka till en effektiv myndighetsstruktur för offentlig upphandling".

Artikelförfattarna pekar pÄ en liknande modell som finns i Norge och föreslÄr att en upphandlingsstrategi ska tas fram hÀr i syfte att stimulera och underlÀtta innovation och nytÀnkande.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2