Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sveriges ingenjörer Teknik | 10 november 2014

Lilla Polhemspriset till rullstolsutvecklare

I mitten av november delas Lilla Polhemspriset ut och i Är gÄr det till Erik Ohlson och Christian Bremer för deras rullstol Walter.
Varje Är delas Lilla Polhemspriset ut av Sveriges ingenjörer till bÀsta examensarbete pÄ civilingenjörsprogrammen pÄ Sveriges universitet och högskolor. I Är gÄr priset pÄ 50'000 kronor till Erik Ohlson och Christian Bremer. De har utvecklat en rullstol, som de kallar Walter, för mÀnniskor i utvecklingslÀnder. Rullstolen Àr anpassad till semi-urbana miljöer dÀr den basala infrastrukturen kan vara försummad och asfalt saknas. Rullstolen Walter ska hÀr göra rullstolsanvÀndarna mer sjÀlvstÀndiga sÄ att de mer aktivt kan delta i samhÀlle och nÀringsliv.

Rullstolen Àr en produkt av deras examensarbete "Alter the Wheelchair: Development of a Rigid Frame Wheelchair for Developing Countries" vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Prototypen har utvecklats i samarbete med Whirlwind Wheelchair International i San Francisco och har sedan testats i fÀlt tillsammans med det icke vinstdrivande företaget UCP Wheels for Humanity i Yogyakarta, Indonesien.

”Christian Bremer och Erik Ohlson har genomfört ett utmĂ€rkt examensarbete med fokus pĂ„ ökad tillgĂ€nglighet för en angelĂ€gen anvĂ€ndargrupp”, sĂ€ger Sveriges Ingenjörers priskommittĂ© och fortsĂ€tter: ”De vĂ€ger in aspekter som pris, tillgĂ„ng till reservdelar och att rullstolen behöver vara lĂ€tt att reparera, tillsammans med tekniska aspekter som tĂ„lighet, komfort, mobilitet och lĂ„g vikt.”
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1