Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Infotech Umeå Analys | 28 november 2014

Sverige kan bli ledande inom 3D-printing

3D-printing kan leda till en industriell revolution. En nationell agenda inom omrÄdet har nu tagits fram under ledning av UmeÄ universitet har tillsammans med Algoryx, Tetrapak och andra partners.
En nationell agenda för additiv tillverkning – eller 3D-printing – har tagits fram i ett brett samarbete mellan ett 50-tal företag, lĂ€rosĂ€ten och institut i Sverige. Möjligheterna Ă€r stora. Den nya tekniken förutspĂ„s leda till nĂ€sta industriella revolution, och spara stora mĂ€ngder tid och resurser.

– Vi vill att agendan ska bli den första byggstenen för ett nationellt engagemang och en gemensam plan inom omrĂ„det. Framför allt ska den hjĂ€lpa Sverige att ta tillvara den samlade potentialen hos vĂ„ra företag, universitet, entreprenörer och makers, sĂ€ger Agneta Marell, ordförande för projektgruppen och vice rektor vid UmeĂ„ universitet.

Sverige ledande

Agendan identifierar möjligheter och utmaningar och rekommenderar insatser för att strĂ€va mot det gemensamma mĂ„let – att göra Sveriges industrier och mĂ€nniskor, konkurrenskraftiga och ledande inom additiv tillverkning.

Sverige har redan tvÄ stora företag pÄ omrÄdet, Arcam och HöganÀs Digital Metal. Landet har Àven en unik position inom kreativa sektorn, design, material och informations- och kommunikationsteknologi, som kan kopplas samman med industrin. I och med att Sverige, Àr framstÄende inom mjukvarudesign finns möjligheter att ta en ledande position för att göra 3D-tekniken tillgÀnglig för hela vÀrlden. Sverige har ocksÄ stora möjligheter att fÄ avsÀttning för landets rÄvaror i form av cellulosa och metall som material inom 3D-printing.

OmstÀllning av hela samhÀllet

Additiv tillverkning förÀndrar sÀttet vi designar, tillverkar och anvÀnder varor och produkter. Den nya tekniken kommer pÄverka sÄvÀl industri som samhÀlle. Konsumenterna kommer att fÄ större inflytande över hur produkter designas, levereras nÀr tekniken blir tillgÀnglig för fler och produktionen kan ske pÄ plats. NÀr industrin och konsumtionsmönster förÀndras kommer det att pÄverka konkurrens och Àven lagstiftning. Agendan beskriver ett behov av testanlÀggningar som kan anvÀndas av alla aktörer liksom ökade insatser inom skolan, forskningen och innovationsstödsystemet. Man tror ocksÄ att ett utökat samarbete pÄ olika nivÄer och mellan olika aktörer krÀvs för att uppnÄ agendans mÄl.

Flera av agendans samarbetspartners har stor kunskap och erfarenhet av att additiv tillverkning kan innebÀra billigare tillverkning, minskade logistikkostnader och bÀttre funktionalitet. Till exempel har Tetra Pak med hjÀlp av tekniken kortat sina designloopar med veckor, till och med mÄnader. VBN Components, som tillverkar 3D-printade metallkomponenter för industrin, kan med den hÀr tekniken ta fram verktyg med en livstid som Àr tvÄ till tre gÄnger lÀngre Àn verktyg tillverkade med konventionella tillverkningsmetoder. För det svenska smyckes- och designföretaget Lumitoro innebÀr tekniken att de idag kan designa och producera unika produkter pÄ ett sÀtt som inte var möjligt för bara fem till sex Är sedan.

Branschen har fördubblats under 17 av de 26 Är tekniken funnits, enligt Wholers report (2014). 2013 vÀxte tjÀnster och produktion inom additiv tillverkning över vÀrlden med 35 procent och vÀntas fyrdubblas fram till 2018.

Enorma möjligheter

- Vi ser enorma möjligheter att förse sÄvÀl industrin som konsumenter med nya kreativa och lÀttanvÀnda lösningar för design, modellering, simulering och optimering anpassat för additiv tillverkning. Detta blir ett nytt ekosystem för programvaror, tjÀnster och produkter som Sverige kan ta en ledande roll i. Vi tror att nyckeln till framgÄng för bÄde Sverige och Algoryx gÄr via en nationell medvetenhet som hÀnger ihop med utbildning, forskning och samarbeten som ger oss miljöer och mod för innovation och entreprenörskap, sÀger Kenneth Bodin, VD för Algoryx Simulations AB och medlem i arbetsgruppen.

Agendan Àr framtagen inom ramen för Strategiska innovationsomrÄden, en gemensam satsning mellan VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2