Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© maksim pasko dreamstime.com Elektronikproduktion | 03 december 2014

'En högre andel av den komplexa elektroniken tillverkas i Asien'

Att mycket av vÀrldens mer avancerade teknik idag tillverkas i Asien Àr vÀlkÀnt. Att det pÄverkar ocksÄ den nordiska produktionen tÄl att kasta extra ljus pÄ.
Det Ă€r ett nĂ„got kontroversiellt – men oerhört viktigt omrĂ„de – som Tritechs Patrik Björklund kommer att ta upp under Tec 2015 i Göteborg.

Inbyggnadsmoduler inom omrÄden som exempelvis processorplattformar, trÄdlös kommunikation, datalagring och displaylösningar har blivit allt vanligare inslag i utvecklingen och tillverkningen av industriella produkter som idag ofta har mer inbyggd intelligens Àn tidigare. Mindre formfaktorer och lÀgre enhetskostnader har gjort det allt mer intressant att anvÀnda byggblock frÄn hyllan.

– Det Ă€r inte nĂ„gon kĂ€rnverksamhet lĂ€ngre att nordiska bolag utvecklar sĂ„dana byggblock pĂ„ samma sĂ€tt som det var för 20 Ă„r sedan, förklarar Patrik Björklund.

Han menar att det hÀr pÄverkar produktionen och hur den sker i vÄr del av vÀrlden.

– Vi ser ett ökat fokus pĂ„ Box Built för kontraktstillverkarna i Norden. Den avancerade typen av byggblock, exempelvis trĂ„dlösa moduler och modem, integreras hĂ€r i den fĂ€rdiga produkten men tillverkas oftast i lĂ€nder som exempelvis Taiwan. COTS-moduler tillverkas i Asien, medan applikationsspecifik elektronik, kapsling och slutmontage görs nĂ€ra kunden.

Det hÀr innebÀr ocksÄ nya möjligheter:

– Budskapet jag vill förmedla Ă€r att det finns ett stort behov av att tillverka avancerade, komplexa system i Norden men att de i högre grad bestĂ„r av fĂ€rdiga byggblock som utvecklats hĂ€r men tillverkats pĂ„ annan plats. Det hĂ€r öppnar ocksĂ„ upp nya möjligheter för kontraktstillverkare, komponentdistributörer och konsulter.

Det hĂ€r Ă€r en ”teaser” inför vad som komma skall. En djupdykning i Ă€mnet sker pĂ„ scenen under Tec Göteborg den 29 januari 2015. Lokalen Ă€r Eriksbergshallen Hotell 11. Att deltaga under dagen Ă€r kostnadsfritt och utöver förelĂ€sningar finns det ocksĂ„ ett mĂ€ssgolv med utstĂ€llare verksamma inom elektronikvĂ€rlden. LĂ€nken till anmĂ€lan hittar du hĂ€r.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1