Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saniphoto dreamstime.com Elektronikproduktion | 08 december 2014

Världsrekord i solcells-effektivitet

Universitetet i Australiensiska New South Wales meddelar att de har slagit vÀrldsrekord med sina nya solceller med över 40 procent i effektivitet.
Effektiviteten som ligger pÄ nÄgot över 40 procent Àr vÀrldsbÀst för tillfÀllet, skriver forskarna som arbetat fram tekniken med finansiering frÄn Australian Renewable Energy Agency (ARENA).

"Det Ă€r den högsta effektiviteten nĂ„gonsin som rapporterats för solljusomvandling till elektricitet," sade Professor Martin Green, UNSW Scientia Professor och Director Australian Centre for Advanced Photovoltaics (ACAP). ”De nya resultaten Ă€r baserade pĂ„ anvĂ€ndning av fokuserat solljus och Ă€r sĂ€rskilt relevant för solcellstorn som utvecklas i Australien.”

Krafttornen utvecklas av det australiensiska bolaget RayGen Resources. En annan partner i forskningen var Spectrolab, ett USA-baserat företag som levererat en del av de solceller som anvÀnds i projektet. En viktig del av prototyp-designen Àr anvÀndningen av en anpassad optisk bandpassfilter för att fÄnga solljus som normalt gÄr till spillo.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2