Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© stevanovicigor dreamstime.com Teknik | 08 december 2014

Nytt avtal nytt hopp för uppfinnare

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer skriver idag om uppsÀgningen av Uppfinnaravtalet.
SÄ kommenterar Sveriges Ingenjörer uppsÀgningen av Uppfinnaravtalet, som reglerar rÀtten till anstÀlldas uppfinningar.

– Det Ă€r ett samhĂ€llsintresse att den tekniska utvecklingen i Sverige hĂ„ller en hög kvalitativ nivĂ„. Att belöna innovatörer generöst skapar ett fruktbart idĂ©klimat som gynnar alla – bĂ„de individer och företag – plus att det skapar nya jobb. De mĂ„ste dĂ€rför i högre grad stimuleras att göra bruk av sin uppfinningsrikedom, sĂ€ger Peter Larsson, samhĂ€llspolitisk direktör pĂ„ Sveriges Ingenjörer.

Bakom mÄnga banbrytande uppfinningar stÄr ofta en ingenjör. För Sveriges Ingenjörer Àr dÀrför ersÀttningsvillkoren för anstÀllda innovatörer en kÀrnfrÄga.

– Vi har vid upprepade tillfĂ€llen uppmĂ€rksammat hur vĂ„ra medlemmar bara fĂ„tt futtiga ersĂ€ttningar för uppfinningar som företagen tjĂ€nar mĂ„ngmiljonbelopp pĂ„. DĂ€rför vĂ€lkomnar vi att PTK, dĂ€r vi ingĂ„r, har sagt upp Uppfinnaravtalet för omförhandling, sĂ€ger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.

Uppfinnaravtalet trÀffades 1994 mellan PTK och Svenskt NÀringsliv (dÄvarande SAF). Det gav arbetsgivaren rÀtt att i viss utstrÀckning överta en anstÀllds uppfinning, men ocksÄ en skyldighet att betala skÀlig ersÀttning till den anstÀllda. Intentionen med avtalet var att företagen skulle betala högre ersÀttning Àn vad lagen, frÄn 1949, föresprÄkar.

– Efter tjugo Ă„rs tillĂ€mpning av Uppfinnaravtalet kan vi konstatera att företagen generellt sett Ă€r ovilliga att ge ersĂ€ttning. I den mĂ„n nĂ„gon ersĂ€ttning utgĂ„r alls Ă€r den ofta orimligt lĂ„g sedd i förhĂ„llande till de vinster uppfinningen genererat för arbetsgivare, sĂ€ger Camilla Frankelius.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2