Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mirusiek dreamstime.com Elektronikproduktion | 18 december 2014

Ny studie synar solcellen på djupet

I en aktuell studie frÄn Lunds universitet har forskarna anvÀnt ny teknik för att studera extremt snabba processer i solceller.
Forskningsresultaten utgör ett konkret steg nÀrmare mer effektiva solceller i framtiden, skriver Lunds universitet idag.

Vanliga solceller har en effektivitet vars övre grÀns ligger pÄ cirka 33 procent. Men nu ser forskarna möjlighet att lyfta den grÀnsen till över 40 procent, vilket dÀrmed rejÀlt förbÀttrar potentialen med denna energikÀlla. Forskningsförsöken i den aktuella studien handlar om att tricksa pÄ kvantnivÄ med bÄde fotoner, det vill sÀga ljuspartiklar, och elektroner.

– Att det hela funkade var faktiskt lite av en överraskning, sĂ€ger Tönu Pullerits, professor i kemisk fysik vid Lunds universitet.

I forskningsstudien har Tönu Pullerits och hans kollegor undersökt solceller innehÄllande bollar av material i nanometerstorlek, vilka kallas kvantprickar. Dessa kvantprickar kan liknas vid enskilda konstgjorda atomer av halvledarmaterial. NÀr solljuset trÀffar kvantprickarna kan man fÄ ut tvÄ elektroner ur en foton, vilket Àr förklaringen till att solcellernas effektivitet kan höjas.

Tönu Pullerits och hans kollegor har under de senaste Ären bedrivit forskning kring att försöka förstÄ och kontrollera koherensfenomenet för att kunna utnyttja det i exempelvis effektivare solceller, men resultaten kan anvÀndas Àven i andra sammanhang dÀr rörelsen och vÀxelverkan av elektroner och fotoner Àr avgörande, exempelvis i framtidens supersnabba kvantelektronik.

Den aktuella studien Àr ett samarbete mellan Lundaforskare och kollegor i Oregon, USA. Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2