Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© andrzej thiel dreamstime.com Elektronikproduktion | 22 december 2014

Hanza berättar om förvärvet av KA Elektronik

En av årets stornyheter inom den svenska EMS-världen var onekligen Hanzas köp av Åtvidabergs-baserade kollegan KA Elektronik.
– Hela Hanza är ett konsoliderings-case och vi har jobbat väldigt hårt med att integrera in tillverkare i Hanza-familjen som passar in i vår strategi. Det är så ute på marknaden idag att många enskilda tillverkare har det tufft. Ofta är företagen förankrade i en region och har kanske någon eller några bra stora kunder men det går fort att nå maximal potential. Det går inte att sälja mer än en viss mängd till varje enskild kund. Genom att ingå i en koncern möjliggör vi för kunder att expandera både inom landet och internationellt samt att bredda affären att även omfatta nya teknologier, förklarar Thomas Lindström, Marknads- och Försäljningschef, Hanza.

Samtidigt förklarar han att Hanza hela tiden har en dynamisk förvärvslista som man arbetar med. ”Vi utvärderar fortlöpande potentiella uppköpskandidater, KA Elektronik var just ett sådant bolag.”

– Det är ett väldigt välskött företag vi pratar om och sedan de gjorde sin återstart för några år sedan har det gått spikrakt uppåt. Det som är spännande är också att de har lite andra typer av kunder än vad vi haft inom Hanza tidigare. Vi är starka inom industri, medicin och försvar. KA Elektronik har ett antal kunder inom energi- och cleantechområdet och på det sättet breddar detta förvärv även Hanzas kundbas.

Vad kommer att hända med KA:s verksamhet och fabrik?

– Vår avsikt är att växa och bredda den enheten. Den kommer att vara specialiserad på prototyper, industrialisering och korta serier. Tillverkningen omfattar kretskort men även kablage samt montering. Den kommer komplettera våra andra fabriker i Årjäng och Göteborg som har lite andra inriktningar.

Om man tittar på er förvärvslista, följer ni tillfället eller tänker ni mer i fråga om balans mellan mekanik- och elektronikdelen?

– Vi vill fortsätta att hålla en sund balans. Mekanik-delen var innan förvärvet ganska stor inom Hanza. Vi låg på en 60-40 fördelning som nu har jämnats ut. Sedan är det ju också roligt att det här förvärvet gör oss till en större elektronikspelare i Sverige. Vi tror på en fortsatt plats för elektronikproduktion i Sverige.

Han fortsätter:

– Sedan kan man också säga att vi ser ett stort intresse från bolag som vill bli uppköpta av Hanza. Det har varit en tuff konjunktur under ett bra tag och det har drabbat många underleverantörer. Det som jag tycker särskiljer oss är att vi har en väldigt tydlig plan och strategi.

Nu har vi närmat oss frågan redan men om vi kikar lite marknad mot 2015, vad är dina reflektioner där?

– Konjunkturmässigt har det varit lite tufft, det tror jag att de flesta kan skriva under på. Vissa kunder har tagit ut lite lägre volymer än vad de tidigare indikerat. Vi hoppas på en ljusning under första halvåret 2015, då känner vi att vi är bra positionerade.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2