Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© yuri arcurs dreamstime.com Teknik | 22 december 2014

Sju nya grafenprojekt ser dagens ljus

Sju ansökta projekt har blivit beviljade av VINNOVA, inom ramen för SIO Grafens utlysning som pÄgick under juli till september 2014. Projekten Àr av förstudiekaraktÀr och kommer att pÄgÄ under första halvan av 2015.
Sju nya projekt har beviljats inom det nationella strategiska innovationsprogrammet Grafen. Graphensic Àr koordinator för ett av dem. Projektet ska ge skjuts mot utökat nyttjande av grafen pÄ industriell skala.

Graphensic har fram till idag frÀmst sÄlt grafen pÄ kiselkarbid till forskare som bara behöver mindre materialbitar för vetenskapliga studier. Men för industriellt anvÀndande sÄ behöver storleken vara pÄ waferskala. Det nya projektet Àr dÀrför inriktat pÄ att framstÀlla och karakterisera de elektriska egenskaperna hos grafen pÄ skivor av kiselkarbid med diameter 50 millimeter. I projektet medverkar Linköpings universitet, Lindmarks Innovation AB, och Acreo Swedish ICT.

- Det hÀr breddar vÄra möjligheter att erbjuda produkter som ligger till grund för tillÀmpningar som har fördel av den höga kvaliteten som grafen pÄ kiselkarbid har, sÀger Mikael SyvÀjÀrvi som leder projektet och varit med och startat upp företaget som ett naturligt steg i den entreprenöriella forskning som han driver vid Linköpings universitet om nya material.

Följande projekt blev beviljade av VINNOVA i november 2014:
  1. VĂ„gledarintegrerade grafen baserade IR detektorer för optiska gassensorchip – Senseair AB, KTH
  2. Elektrisk karakteristika av epitaxiell grafen i waferstorlek för industriell anvĂ€ndning mot sensorer – Graphensic AB, Lindmark Innovation AB, Linköping Universitet
  3. Graphene-based Coatings for Heat Exchangers –SP, AlfaLaval Lund AB, KTH
  4. IR-Kameleont – Acreo Swedish ICT, Linköpings Universitet
  5. Grafen som barriĂ€r i förpackningsmaterial – SIK, Stora Enso, Chalmers
  6. Grafenbaserade mikrovĂ„gsgeneratorer – Nanosc AB, Chalmers
    Förstudie pĂ„ Miniatyriserad kryokylare baserad pĂ„ grafen – APR Technologies AB, Chalmers Bionano Systems
  7. Laboratory, SHT Smart High-Tech
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2