Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© luchschen dreamstime.com Elektronikproduktion | 12 januari 2015

Fler flygplatser kan bli radiostyrda

Den radiostyrda flygplatsen - Örnsköldsviks flygplats - har fĂ„tt stor uppmĂ€rksamhet bĂ„de i Sverige och internationellt. Detta öppnar dörren för flera liknande projekt.
Med ett avancerat system av 14 kameror och tillhörande sensorer ska Örnsköldsvik flygplats fjĂ€rrstyras frĂ„n Sundsvall.

– NĂ€r vi byggt systemet har vi utgĂ„tt frĂ„n de krav som stĂ€lls i internationella bestĂ€mmelser för luftfart, sĂ€ger Mikael Henriksson till LT.se. Det har varit ett jĂ€ttejobb att validera systemen och fĂ„ dem godkĂ€nda för anvĂ€ndning. Den rena mĂ€ngden sĂ€kerhetsrelaterade dokument uppgĂ„r till en hög med Ă„tminstone 1,5 meter A4 papper. Nu Ă€r allt klart och Örnsköldsviks flygplats kommer snart fjĂ€rrstyras frĂ„n Sundsvall. Centralen i Sundsvall kommer pĂ„ sikt hantera kanske upp till 15 flygplatser runt om i landet. Det finns inga geografiska begrĂ€nsningar i systemet utan en flygplats i SkĂ„ne kan lĂ€tt styras frĂ„n Norrbotten.

Han hoppas ocksÄ att de lÀgre driftkostnaderna ska möjliggöra att fler flygplatser kan fjÀrrstyras frÄn annat hÄll.

Bakom projektet stÄr LFV som utarbetade och utvecklade de operativa koncepten och Saab som utvecklade de tekniska lösningarna.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1