Annons
Annons
© demarco dreamstime.com Elektronikproduktion | 27 januari 2015

Är dynamiskt ljus framtiden för våra hus?

Forskningsresultat visar att rätt belysning kan göra oss friskare. Trots hälsovinsterna når många potentiellt hälsofrämjande ljustekniker aldrig utanför labbet, skriver Lunds Universitet.
Nätverket "Ljusintiativet" vid Lunds universitet vill råda bot på detta genom att erbjuda innovatörer möjlighet att testa sina idéer, både i fysiska miljöer och genom feedback från forskare och andra experter.

Genom nätverkande och ökad kunskap hos användarna hoppas organisatörerna att fler ska våga testa nya tekniker.

– Ända sedan glödlampan uppfanns har vi levt i en felaktig föreställning om att inomhusbelysningen bör vara statisk. Människans sensoriska system är däremot anpassat till dynamiskt ljus. Vi behöver blått ljus när vi ska bli pigga och
rött för att slappna av för att ta ett exempel, säger Reine Karlsson projektledare vid Lunds universitet.

– Eller tänk vad diffust ljus kan ställa till med vid exempelvis ett styrelsemöte - man blir trött och ser knappt varandras ansiktsuttryck. Det är nästan hopplöst att bevisa, men visst spelar det roll, säger han.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1