Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© xdew77 dreamstime.com Analys | 09 februari 2015

Kina blir världens största robot-nation

När industrijätten Kina växlar upp och spänner musklerna blir det också åka av. Automatiseringen av den kinesiska industrin tar nu riktig fart.

År 2017 kommer Kina att ha fler industrirobotar i drift än EU eller Nordamerika. Det operativa antalet kommer att fördubblas från dagens 200'000 till 400'000. I jämförelse kommer Nordamerika att ha ungefär 300'000 och de fem största ekonomierna i EU sammantaget 340'000. Detta enligt siffror från International Federation of Robotics (IFR) i rapporten 2014 World Robot Statistics.
Kina är redan idag världens största marknad för försäljningen av industriella robotar. Det är dock bara första steget på vägen mot Kinas dominans. Kina har idag en låg robot-densitet på ungefär 30 robotar per 10'000 arbetare. I Tyskland är det jämförande talet ungefär 10 gånger högre – i Japan elva gånger högre. I Nordamerika är robotdensiteten ungefär fem gånger så hög som i Kina. ”Automatiseringen av Kinas produktionsanläggningar har precis bara börjat”, säger Per Vegard Nerseth, Managing Director, ABB Robotics. "Som den första utländska robottillverkaren att anlända här har vi observerat marknaden och utveckling under flera år. Vi har sett en snabb, nästan explosiv tillväxt under de senaste två-tre åren, som överträffat till och med våra förväntningar. Danska Kuka och två japanska robottillverkare finns också på plats i landet med produktionsanläggningar. Fyra av fem industrirobotar i Kina tillverkas av utländska bolag, majoriteten från Japan, Nordamerika och Europa. Flera tillverkare tittar dock på att bygga upp produktion i landet. © Diagram: International Federation of Robotics
Annons
Annons
2021-10-14 17:14 V18.25.1-1