Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© farang dreamstime.com Analys | 05 mars 2015

Så blir EMS-året 2015

2014 ligger bakom oss och 2015 sträcker ut sig framför oss. Vi har samtalat med Peter Brent, Reed Electronics Research, för att kunna presentera vad EMS:industrin kan förvänta sig av året.

EMS-industrin har – som de flesta av er redan känner till – gått igenom en hel del under de senaste åren. Vi har sett allt från rena succéer till mer eller mindre störtdykningar under åren som passerat, men hur var 2014? När vi nådde Peter Brent hos Reed Electronics Research inleddes samtalet med hur det europeiska landskapet för EMS-industrin ser ut just nu. Han berättade att företagen – särskilt de i grupp 2 och 3 som éolane, Partnertech, Kitron och andra, alla söker efter tillväxt på en konkurrensutsatt europeisk marknad - som i mångt och mycket står helt stilla. Större kontraktstillverkare letar snarare efter möjligheter att positionera sig i de större och växande marknaderna. – Bakgrunden till förändringarna är att ekonomin i Europa inte riktigt kom igång i eurozonen. Storbritannien har visat stark tillväxt och Skandinavien växer relativt bra, Finland och Italien väntas båda vara kvar på negativt BNP-territorium. Frankrike såg en tillväxt om cirka 0,4 procent under 2014 och Tysklands ekonomi börjar växa, dock blygsamt, med 1,4 procent, säger Peter Brent. Om vi bryter ner det bit för bit - eller snarare segment för segment - hur gick det för Europa?
"En försiktig start på året med begränsad sikt framåt på grund av fortsatt osäkerhet i euro-zonen, långsammare tillväxt på tillväxtmarknader, geopolitiska spänningar med mera."
Peter Brent förklarade att europeiska produkter inom 3C (Computers, Consumer goods, Communications) är nästan helt och hållet tillverkade i Central- och Östeuropa (CEE) och i viss mån i Ryssland och Ukraina. Men under 2012-2014 flyttade de ”sex stora” en betydande volym av 3C-tillverkningen till sina fabriker i Asien för att dra nytta av de stordriftsfördelar som finns att hämta i regionen. Den senaste tidens nedgång i oljepriset kan möjligen uppmuntra dessa att ta tillbaka en del av produktionen till CEE. De flesta av 3C-produkterna tillverkas i lågkostnadsländer, huvudsakligen i CEE-området. En viss del produkter ligger fortfarande kvar i Västeuropa men där handlar det mest om specialistprodukter som ruggade laptops eller PC-datorer för industri och militär, eller väldigt dyra varor såsom ljudsystem och specialprodukter inom visuella medium. 3C-produkterna tillverkas i huvudsak av de sex största bolagen i grupp 1 med undantaget Zollner som inte är med och leker på denna marknad. Foxconn, Flextronics, Jabil, Sanmina och Celestica är de huvudsakliga spelarna. Vissa av dessa bolag försöker också diversifiera sig genom att växa inom medtech, automotive, control/industri eller aerospace/defence – områden som dominerar det västeuropeiska EMS-landskapet. – Med råge är den största och snabbast växande sektorn för EMS i Europa verksamhet inom kontroll, inklusive instrumentering och industriell elektronik. Denna styrka kommer från det höga antalet av företag inom sofistikerad elektronik och de elektromekaniska tillverkare som finns i hela Västeuropa - plus betoningen som Västeuropeiska länder lägger vid alternativa energikällor, miljösystem för den automotiva sektorn, ökade räls-transporter och sofistikerade on-board-system En annan tillväxtmotor för den europeiska EMS-värlen är föga förvånande medicinelektronik. Här är drivkraften en allt högre livslängd och behovet av övervakning gällande kroniska sjukdomstillstånd. – Medan mindre pengar läggs på försvarsrelaterad elektronik, något som gått ned brant 2014, finns i vissa länder indikationer på att detta kan sakta ned inom en nära förestående framtid då Västeuropa ser på situationen med Ryssland och i Mellanöstern med större oro. Med tillväxt inom flygresor och den ökade konkurrenskraften hos Airbus inom flygvärlden ser företag som levererar mot denna sektor goda prospekt i framtiden. Kort och gott, sammanfattar Peter Brent, väntas tillväxt inom kontrollsystem och industri, automotive och medicinteknik men också inom flygplan och aerospace. Vad kan vi då förvänta oss av 2015? – En försiktig start på året med begränsad sikt framåt på grund av fortsatt osäkerhet i euro-zonen, långsammare tillväxt på tillväxtmarknader, geopolitiska spänningar med mera. Detta medför också en fortsatt konsolidering på marknaden då en del bolag inte kan svara på trycket från statiska priser och behovet av en bredare tjänsteportfölj. Han tror också på fortsatt utflyttning till lågkostnadsregioner i Europa.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-10-11 15:09 V14.5.0-1