Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Carbon3d Teknik | 18 mars 2015

Ny teknologi revolutionerar 3D-skrivaren

3D-skrivaren har beskrivits som en av de stora kommande teknologierna inom tillverkningsindustrin. Hittills har hastigheten varit en begränsande faktor för framgång.

Företaget Carbon3D har nu visat upp sin teknologi CLIP som helt vill kasta om hur 3D-utskrifter fungerar. Den traditionella teknologin som idag är dominerande bygger på att skrivaren applicerar lager efter lager av material. Detta gör metoden exakt men också tidskrävande. Carbon 3D utlovar nu en hastighetsökning med 25-100 gånger. Hur går det till? Företaget skriver att den befintliga teknologin som används idag egentligen är 2D-utskrifter lagda i lager. Deras motmedel är att använda en fotokemisk process kallad ”continuous liquid interface production” eller (CLIP). En mjuk plastmassa belyses med UV-ljus och tillsammans med syre härdar detta materialet till en hårdplast. I teknologins kärna ligger en slags ”kontaktlins”, ett fönster som släpper igenom både ljus och syre. Genom att kontrollera syretillgången genom fönstret skapas en ”död zon” där fotopolymerisation (här snackar vi tungvrickare) inte kan ske. En serie av tvärsnittsbilder av 3D-modellen spelas som en film i poolen underifrån, och voilà: där framträder det fysiska objektet från strax över den döda zonen.
Under 2013 meddelade Carbon3D att de hade ingått i ett partnerskap med Sequoia Capital för att leda företagets serie-A-finansiering tillsammans med Northgate Partners, Piedmont Capital Partners och Wakefield Group. En andra finansieringsrunda leddes av Silver Lake under 2014 tillsammans med Northgate Capital och Sequoia Capital. Totalt har företaget fått in 40 miljoner dollar för att komersiallisera teknologin. "Om 3D-utskrifter hoppas att bryta sig ut ur prototyp-nischen där den har varit instängd i årtionden måste vi hitta en revolutionerande teknik som angriper problemet från ett nytt perspektiv och adresserar 3D-utskriftens grundläggande svagheter", säger Jim Goetz, styrelseledamot för Carbon3D.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-11-12 07:31 V14.7.10-2