Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© solstudio dreamstime.com Elektronikproduktion | 19 mars 2015

'En av de största ordrarna någonsin för ABB i Sverige'

ABB har fått en order som värderas till runt 900 miljoner dollar. Bakom ordern står ett konsortium bestående av energiföretagen Statnett och TenneT samt banken KfW.

Ordern gäller landbaserade HVDC-omriktarstationer och kabelsystemet i den tyska sektionen som del i den första länken någonsin mellan Norges och Tysklands kraftnät. Totalt blir länken över 62 mil lång och därmed längst i Europa.
– Vi är väldigt glada över den här betydelsefulla ordern för ABB. Det är en av de största ordrarna någonsin för ABB i Sverige och befäster ABB som en världsledande leverantör av högtekniska lösningar för framtidens energisystem. NordLink-projektet innehåller både kablar från Karlskrona och HVDC-teknik från Ludvika och är också ytterligare ett steg mot ett hållbart samhälle med ökad användning av förnybara energikällor, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige. Länken kommer att överföra kraft med en rekordkapacitet på 1400 MW, vilket är tillräckligt för att försörja 3,6 miljoner tyska hushåll. ABB ska designa, konstruera, leverera och driftsätta två omriktarstationer på 525 kV 1400 MW genom att använda sin VSC-teknik med spänningsstyrda omriktare kallad HVDC Light. En station kommer att vara belägen nära Tonstad i södra Norge och den andra nära Wilster i norra Tyskland. Som del i projektet ska ABB även konstruera, tillverka och installera ett massaimpregnerat kabelsystem på 525 kV i den tyska sektionen, som kommer att inkludera 154 km sjökabel och 54 km landkabel. © ABB
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-06-04 10:54 V18.6.10-2