Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© gunnar3000 dreamstime.com Elektronikproduktion | 13 april 2015

'Svartlista företag som inte tar sitt materialansvar'

I dagens debattartikel förordar Inissions Managing Director Olle Hulteberg att företag som inte tar sitt materialansvar ska svartlistas dÄ branschpraxis idag frÄngÄs av företag som utnyttjar systemet.
En stor del av Inissions affÀrside Àr att upphandla och lagerhÄlla vÄra kunders material. Det kan anses vara kÀrnverksamhet men en stor bit av vÄrt erbjudande Àr sjÀlva finansieringen av materialet, det Àr en mycket viktig komponent. I kontraktstillverkningens barndom var del-lego den gÀngse modellen, det vill sÀga att kunden tillhandahöll material och sjÀlv stod för inköp. Numera Àr det inte sÄ och det förstÄr man av naturliga orsaker. Vi brukar skoja om att vÄra kunder Àr vÄra sÀmsta leverantörer. Vi har byggt upp en materialförsörjning med stor leveranssÀkerhet men ocksÄ med stor flexibilitet i den omöjliga ekvationen att binda sÄ lite kapital som möjligt och samtidigt leverera med hög leveransprecision och hög flexibilitet.
"Lönsamheten i branschen Àr inte hög och delvis stÄr inkurans för en del av detta"
Avtal har utformats för att stödja detta med sĂ„ kallade materialĂ„tagande. Dessa materialĂ„taganden gĂ„r ut pĂ„ att kunden fĂ„r ta ansvar för Ă€ndring av material som Ă€r unikt för kundens produkter. Typiska sĂ„dan Ă€ndringar Ă€r konstruktionsförĂ€ndringar. DĂ„ kan det uppstĂ„ en situation nĂ€r unika komponenter blir över. Varför köper dĂ„ inte en kontraktstillverkare exakt rĂ€tt antal för den order man har? Jo, dĂ€rför att vi lever i en leverantörsdominerad bransch. VĂ„ra leverantörer sĂ€ljer komponenter i batcher eller förpackningar (ofta samma sak), och ju större batch desto lĂ€gre styckpris. VĂ„ra kunder vill alltid ha lĂ„gt pris sĂ„ hĂ€r finns det en motsĂ€ttning som vi mĂ„ste balansera. Det som Ă€r unikt för EMS-branschen Ă€r att det inte finns nĂ„gon fungerande andrahandsmarknad för ingĂ„ende material. RĂ„varor sĂ„som stĂ„l eller plast kan ofta sĂ€ljas pĂ„ den öppna marknaden för ett marknadsmĂ€ssigt pris men en processor – ofta en av de dyrare artiklarna – betalar marknaden i bĂ€sta fall en tiondel för. Eftersom det förekommer en del bedrĂ€gerier Ă€r huvuddelen av aktörerna emot andrahandskomponenter och branschens distributörer köper inte tillbaka komponenter.
Om författaren: Olle Hulteberg Ă€r civilingenjör och entreprenör med flera lyckade företagsetableringar i bagaget. YrkeskarriĂ€ren har fokuserat pĂ„ förĂ€ndringsledning som inkluderat ett brett spektrum av roller och branscher. Olle Hulteberg Ă€r ocksĂ„ författare till boken "Att leda komplexa förĂ€ndringsprojekt". År 2007 förvĂ€rvade han tillsammans med Fredrik Berghel EDC i Munkfors som sedan byggts pĂ„ med ytterligare verksamheter. Idag Ă€r företaget en del av Inission-koncernen med produktion i bland annat Stockholm, Göteborg, Munkfors och Tallinn. Olle Hulteberg Ă€r Ă€gare samt vd för Inission.
Som konsekvens har det utvecklats en branschstandard. Kunderna tecknar ett materialÄtagande som innebÀr att vid en förÀndring sÄ har man ett delat ansvar. Tillsammans löser man problemet. Till exempel vid en konstruktionsÀndring sÄ optimerar man produktionen sÄ att man förbrukar mesta möjliga material, det vill sÀga minimerar inkuransen innan man byter till den nya konstruktionen. Vid akuta fel som mÄste ÄtgÀrdas dramatiskt hjÀlps man Ät för att finna lösningar, till exempel att producera tvÄ varianter under en övergÄngstid. Felköp kan ocksÄ vara en orsak och dÄ tar vi som leverantör vÄrt ansvar genom att skriva av felköpt material. Lönsamheten i branschen Àr inte hög och delvis stÄr inkurans för en del av detta. Ibland hÀnder det att vÄra kunder vill byta leverantör under pÄgÄende produktion. Den praxis som dÄ utvecklats Àr att man samrÄder mellan kunden, den gamla och den nya leverantören. Materialet köps helt enkelt av den nya leverantören och förbrukas dÀrefter i produktionen. Ibland hÀnder det att vÄra kunder inte vill ta sitt materialansvar vid leverantörsbyte. DÄ slutar det ofta i en process dÀr bÀgge parter Àr förlorare. Jag har all respekt för att kunden vill byta leverantör men man mÄste som kund dÄ ocksÄ ta konsekvensen och ansvar för sitt beslut och att man avbryter ett kontrakt.
"HÀr skulle vÄr branschförening kunna göra en insats. Mitt förslag Àr att branschen gör som konsumentföreningen: Svartlista företag som inte pÄ ett sjyst sÀtt tar sitt materialansvar!"
Min erfarenhet Àr tyvÀrr att det finns kunder som utnyttjar detta scenario, antingen av misstag, det vill sÀga de tÀnkte inte pÄ att ta upp detta med den nya leverantören innan avtalet med den nya leverantören var pÄskrivet. Ytterligare en variant Àr att kunden utstuderat utnyttjar det faktum att en juridisk process kostar pengar och prutar till sig en rejÀl kostnadsfördel. Som tur Àr finns det bara ett fÄtal som gör detta men de riskerar att rasera en branschpraxis (jag brukar kalla det samarbetspraxis) som utarbetats under lÄng tid. Detta vore inte vore bra för branschen och de enda vinnarna skulle bli jurister och advokater. Som jag ser det mÄste vi hitta en metod för att stÀvja de kunder som utstuderat utnyttjar situationen. HÀr skulle vÄr branschförening kunna göra en insats. Mitt förslag Àr att branschen gör som konsumentföreningen: Svartlista företag som inte pÄ ett sjyst sÀtt tar sitt materialansvar! Vi som drabbas vet vilka de Àr men den nya leverantören vet inte om det. Branschen har inte rÄd med kunder som utstuderat bryter branschpraxis för egen vinning. Branschen sliter redan med en lÄg lönsamhet. Eftersom det Àr utstuderat borde det stÀvjas. Svartlistar vi företag kommer de att fÄ mycket svÄrt att hitta bra leverantörer. De fÄr helt enkelt de leverantörer de förtjÀnar. En annan metod vore att vi skapar en ny samarbetspraxis som automatiskt tar hand om problemet med överblivet kundunikt material. Inission har brottats med frÄgestÀllningen och jag tror vi Àr pÄ god vÀg att lösa utmaningen och vi testar för nÀrvarande detta med nÄgra av vÄra kunder. Vi vÀlkomnar givetvis svar pÄ denna debattartikel. AnvÀnd artikelns kommentarsfÀlt eller skicka ett svar i artikelform till Bild: © Inission
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-02-15 09:57 V12.1.1-2